Tekst objavljen: 17.11.2017 13:16        


"EPS distribucija" obećava da će ubrzati priključenje koje nas je usporilo na Duing biznis listi. Umesto 125 dana, odobrenje za vezu sa elektrodistributivnim sistemom za 95 dana

Do struje mesec dana brže

Najslabiju ocenu stručnjaka Svetske banke na Duing biznis listi Srbija je dobila zbog struje. Ispostavilo se da privrednici predugo čekaju priključenje na električnu mrežu - ponekad i do 125 dana. U "EPS distribuciji" su svesni da taj postupak traje dugo, ali da nisu samo oni odgovorni. Ipak, spremni su da skrate taj proces na 95 dana. Da bi investitor sada dobio odobrenje za priključak na elektrodistributivni sistem, mora da prođe pet koraka.

U "EPS distribuciji", koja izdaje potrebne dozvole, predlažu da se postupak skrati na tri koraka.

NAJVEĆI PROBLEMI U BEOGRADU

Problem se, kažu u "EPS distribuciji", javlja na teritoriji Beograda, gde je Svetska banka izabrala primer koji nam je doneo lošu ocenu.

- Investitor mora da obezbedi veliki broj dodatnih dozvola, kao što su izdvajanje parcele za elektroenergetske objekte, zauzeće javne površine, pravo službenosti... - kažu u "EPS distribuciji".

- Veći deo ulica, trotoara i javnih površina nije uknjiženo kao javne površine i ne postoji detaljni urbanistički plan (DUP) za njih i "EPS distribucija" radi i te poslove, za koje nije zadužena.


- Čitav posao trajao bi 95 dana - kažu u "EPS distribuciji".

- U ovih 95 dana, neophodnih za priključenje, samo 36 dana zavisilo bi isključivo od "EPS distribucije", dok bi ostalih 59 dana zavisilo od ostalih imalaca javnih ovlašćenja.

Danas investitor koji želi da ovde uloži svoj novac prolazi kroz dugotrajan i mukotrpan proces da bi dobio odobrenje za priključak na električnu mrežu. Prvo mora da se obrati nadležnim službama za dobijanje građevinske dozvole. To su Grad, ministarstva, Opština, Pokrajinski sekretarijat... Zakon kaže da građevinska dozvola mora da stigne za 28 dana.

- Tek onda se obraća nama za izdavanje uslova za projektovanje i priključenje - ističu u "EPS distribuciji".

- Ugovor se zaključuje, plaćaju se troškovi izgradnje priključka. Sledeći korak je da "EPS distribucija" pribavi neophodnu investiciono-tehničku dokumentaciju za izgradnju priključka, što je često kamen spoticanja. U izveštaju Svetske banke navedeno je da se ovaj korak, to jest procedura u ODS "EPS distribuciji", završava za 89 kalendarskih dana, a zakonski rok za dobijanje te neophodne dokumentacije je 28 dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stuja priključak na mrežu elektrodistribucija dozvole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana