Tekst objavljen: 20.04.2015 10:34        


Postoje dobre osnove za optimizam u pogledu očekivanog rasta privrede Srbije u 2015. godini, izjavio je danas Tanjugu ekonomista Vladimir Krulj. 

Dobre osnove za optimizam u pogledu rasta BDP-a

On je ukazao da fiskalna konsolidacija očigledno daje dobre rezultate, deficit budžeta je manji od očekivanog, Železara Smederevo dobila je profesionalni menadžment, proizvodnja uglja u Kolubari uskoro kreće punim kapacitetom, a ocekuje da će i poljoprivreda dati svoj doprinos.

Komentarišući prognozu MMF-a o negativnom rastu srpske privrede u ovoj godini od -0,5 odsto i stav premijera Aleksandra Vučića da će Srbija ipak imati pozitivni rast BDP-a do kraja godine, Krulj je ocenio da su MMF i Svetska banka konzervativne institucije koje i daju konzervativnu vrstu predviđanja.

"Oni ne računaju sve potencijale koje imate, nego situaciju u trenutku kada se to merilo. Na kraju, i aražman koji je postignut sa MMF-om jeste praktično potvrda poverenja u predloženi plan koji je predložila Vlada Srbije, te samim tim postoje dobre osnove za naš optimizam", ocenio je Krulj, koji je ekonomski savetnik ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije.

Prema njegovim rečima, optimizam će se dalje graditi ako se nastave dobri rezultati i u drugom i trećem kvartalu.

"Morao bi da se vidi jedan jasan trend i posle toga bi mogli da odagnamo sumnje MMF-a", smatra Krulj, koji je i profesor Univerziteta u Luvenu (Belgija).

Pošto je već sada očigledno da fiskalna konsolidacija daje rezultate i da je deficit budžeta u prva tri meseca manji od očekivanog, Krulj je poručio da sada ostaje da se pokrene rast.

Da bi se raslo, mora da postoji nekoliko bitnih elemenata, i to je premijer Aleksandar Vučić prepoznao - infrastruktura i projekti, restrukturiranje javnih preduzeća, dalji nastavak privatizacije i pronalaženja strateških partnera za preduzeća koja su u procesu restrukturiranja, rekao je Krulj i dodao da je rast problem ne samo u Srbiji, već i u EU.

Vidimo da EU štampa pare da bi praktično stimulisala inflaciju i rast, podsetio je on.
Krulj je ukazao da je Vlada Srbije uspela, uprkos pesimističkim najavama, da nađe strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Ukoliko se taj proces nastavi ovim tempom i uspemo da postignemo rezultate i u slučaju MSK iz Kikinde, Petrohemije i Azotare, kada se vrati proizvodnja uglja u basenu Kolubara, samim tim i proizvodnja struje, to bi moglo da u velikoj meri pokrene rast, rekao je Krulj.

On je podsetio da su premijeri Srbije i Azerbejdžana prošle nedelje razgovarali potencijalnoj privatizaciji MSK iz Kikinde, Petrohemiji i Azotari iz Pančeva, ali i izgradnji saobraćajnih koridora, što su sve bitni elementi koji mogu pogurati rast domaće privrede.

Nadamo da će ova godina biti mnogo bolja u pogledu poljoprivrede. Za nas je u ovom trenutku bitno da, ukoliko stimulišemo rast, onda smanjujemo i spoljnotrgovinski deficit, a to itekako utiče na bitne parametre, pogovu na kretanja kursa dinara u odnosu na evro zaključio je Krulj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železara smederevo poljoprivreda BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana