Tekst objavljen: 04.10.2013 7:30        


Imovina dobrovoljnih penzionih fondova iznosila je na kraju drugog tromesečja ove godine više od 18 milijardi dinara, i u odnosu na prethodno tromesečje beleži rast od 5,8 odsto, dok rast za poslednjih 12 meseci iznosi 27 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Dobrovoljni penzioni fondovi "teški" 18 mlrd. dinara

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja poslovalo je pet društava za upravljanje, koji upravljaju imovinom osam dobrovoljnih penzijskih fondova, tri kastodi banke i četiri banke posrednika.

Uticaj na rast neto imovine imale su uplate sredstava u fondove i prinos koji su fondovi ostvarili od ulaganja. Na individualne račune članova uplaćeno je 676,6 miliona dinara, a ukupne uplate članova u ovom periodu iznosile su 661,9 miliona dinara.

S druge strane, članovi su po osnovu isplata u toku tog tromesečja povukli 254,9 miliona dinara, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u ovom periodu 102,1 milion dinara.

U drugom tromesečju struktura imovine fondova nije znatnije izmenjena. I dalje najveći udeo u ukupnoj imovini fondova imaju državne dužničke hartije od vrednosti od čak 81,9 odsto. Od toga, obveznice trezora čine 68,9 odsto ukupne imovine, trezorski zapisi 9,5odsto, obveznice stare devizne štednje 3,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana