EUR 117,58 USD 104,38 CHF 110,34

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 02.07.20. :: 117.5813 rsd

Tekst objavljen: 22.08.2019 12:00        


Većina škola u Srbiji poslušala je preporuku Ministarstva prosvete da ne bude novog odabira i da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole za predstojeću školsku godinu

Dodatni trošak za roditelje: Pojedine škole ipak odlučile da uvedu nove udžbenike

Međutim, ima dosta onih koje su se oglušile o tu preporuku.

U školama koje su se odlučile da menjaju udžbenike, iako nisu morale, roditelji će za svoju decu morati da kupuju nove udžbenike, neće moći da ih naslede od starije braće i sestara ili da kupe polovne koje su znatno jeftinije.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred kako bi se izbeglo finansijsko opterećenje za roditelje i kako bi deca mogla udžbenike da nasleđuju od starije braće i sestara.

- Mnogo škola je poslušalo preporuku Ministarstva prosvete, ali ima i onih koje nisu. Ako nisu zadovoljni udžbenicima i ako su odlučili da ih menjaju, trebalo je da nam dostave čime to nisu zadovoljni. Niko od njih nije dostavio čime nisu zadovoljni - rekla je Nedeljković za Tanjug.

U svim školama obavezan je bio samo novi odabir udžbenika za drugi i šesti razred, jer oni uče po reformisanom programu.

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede novi program. Pošto su prvaci i petaci prošle godine radili po reformisanom novom programu, sa novim udžbenicima po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo ptreporuku školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, "kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje".

Direktorka Osnovne škole "Skadarlija", Mirjana Sloboda kaže da su poslušali preporuku Ministarstva prosvete i da je promenjen udžbenik samo za jedan predmet.

- Promenjena je samo biologija, sve ostalo ostalo je isto. Dostavljeno je i pismeno obrazloženje stručnog i nastavničkog veća zašto menjaju udžbenik - rekla je Sloboda za Tanjug.

Direktor OŠ "Veljko Dugošević", Vesna Ćirović, kaže da ta škola vodi računa i da ne menjaju naslove, osim ako ne mora. Promenjena su, kako kaže, dva naslova za učenike nižih razreda.

- Udžbenici za mlađe razrede su radnog karaktera, tako da to ne igra posebnu ulogu u troškovima roditelja. Kod starijih trudili smo se da ne menjamo mnogo - navela je ona.

Upitana čime to učitelji nisu bili zadovoljni ona je rekla da su primedbe bile da zadaci nisu razumnjivi i nisu primereni uzrastu.

Direktor OŠ "Gavrilo Princip", Miloš Tasić, kaže da ta škola nije menjala udžbenike za prvi i peti razred i da se koriste isti kao i prošle godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osnovna škola škole udžbenici dodatni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.74

ostavite komentar