Tekst objavljen: 12.04.2019 11:55        


Zaduženi u švajcarskim francima dobiće otpis od oko 40 odsto glavnice, pišu „Večernje novosti“.

Dogovor oko "švajcaraca": Trošak snose svi građani?

Ovaj list navodi da će se danas na stolu naći prečišćen predlog leks specijalisa, oko kojeg su se usaglasili država, bankari i dužnici. Na papiru je ponuda u kojoj će država učestvovati u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke „opraštaju“ između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata, navodi list.

Kako list navodi, procenat otpisa trenutne glavnice, oko koga su se danima „nadgornjavali“ bankari i zaduženi je, praktično kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Država je „presekla“ u još jednoj stvari: leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka. Posle otpisa 40 odsto preostalog duga (bez kamate), iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu i na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Država će svakako da učestvuje u nadomeštanju dela troškova bankama. Sigurno je da će veći teret otpisa da podnesu banke, a tačan udeo državnog troška se kreće od 30 do 40 odsto u ukupnom otpisu. Zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju, prema poslednjim podacima, još 540 miliona evra.

To znači da će država iz budžeta za to izdvojiti oko 80 miliona evra.

5 komentara

  1. User image
    Abe 12.04.2019 18:14

    Ma naravno, zbog toga su četiri godine otimali od plata i penzija, da plaćaju Perine, Žikine i šta ja sve znam čije kredite.

  2. User image
    Jasna 14.04.2019 8:46

    Nikako nije u redu da svi snosimo posledice zbog kredita u svajcarcima , to nikako , to je onda velika prevara . Zasto uopste nekome pada na pamet da tako neka ideja ?

  3. User image
    Zoja 15.04.2019 20:07

    Da li je vlast svesna koliko je ovo POGRESNA ODLUKA? Ovo je krsenje zakona, gospodo! Posledice po drzavu i narod bice mnogostruko vece i pogubne.. Ovo je gazenje prava i pravde! Otvorena je pandorina kutija! Ugovor je svetinja! Bolje da su poljoprivrednicima pomogli sa ovim parama da nesto proizvedu nego da dajemo gospodi koja su pokupovali stanove po Beogradu i sada svi mi da vracamo njihove dugove. Lep primer sa sve investitore.

  4. User image
    Nikola 17.04.2019 9:38

    Katastrofalna odluka, dal i ce neko da otplati deo mog stambenog kredita iako je u evrima posto se od naseg zajednickog poreza uzima iz budzeta da se pokriju tudje gluposti pred izbore..

    Bolje za taj novac kupite BUK M2 za PVO vojske Srbije, mi nemamo protiv vazdusnu odbranu od najobicnijih bespilotnih letelica kamoli necega ozbiljnijeg, civilni avioni špartaju kad ko hoće..

    Ulice pune rupa a nigde zakrpa
    Beskucnika i nezaposlenih sve više

    Ali bitno da se pokriju tudje glupe odluke sto niko nije razmišljao zašto banke agresivno reklamiraju kredite gde im je manja kamata (manja zarada) nego na EUR kreditima , zato sto očekuju postprodajnu zaradu (razliku kurska u roku otplate)..

  5. User image
    Maksa 17.04.2019 16:21

    I ja bih hteo da mi drzava otplati deo kredita. Ali zao mi je onih jadnih penzionera i nezaposlenih koji okrecu kontejnere svaki dan. Sto njima ne bismo kupili bar hleba

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rešenje chf banke dužnici u švajcarcima rešenje za švajcarce lex specialis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana