Tekst objavljen: 22.05.2017 12:59        


Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji predviđeno je radnom verzijom novog zakona o upisima u katastar, saopštila je u petak Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Dokumentacija za upis u katastar podnosiće se beležniku

O tom zakonu juče se diskutovalo na okruglom stolu u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Republičkog geodetskog zavoda. Ova novina, kako je ocenjeno, uvodi se jer provera dokumentacije ne bi ni trebalo da bude posao službenika katastra, već onih koji su za to najstručniji, a taj princip već je uspešno dokazan u reformi izdavanja građevinskih dozvola.

Službe katastra biće rasterećene posla jer već sada imaju 24.000 nerešenih žalbi građana i preduzeća.

“Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom”, izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe, kao što je kupoprodajni ugovor za nekretninu, a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

“Umesto tri-četiri odlaska na šalter, nacrtom zakona predviđa se da će građani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završiti i overu ugovora i upis svojine. Osim smanjenja broja postupaka skratiće se i rokovi što će građanima olakšati upis prava, ali i dodatno našu zemlju unaprediti na međunarodnim listama konkurentnosti kao što je Doing business lista Svetske banke,” istakla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katastar nepokretnost dokumentacija javni beležnik upis u katastar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana