Tekst objavljen: 18.11.2016 15:54        


Dolar je ojačao i na putu je da zabeleži najveći dvonedeljni rast prema jenu za poslednjih 28 godina, u očekivanju da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podići kamatne stope u decembru, javlja agencija "Blumberg". Dolar je danas skočio na najviši nivo od 1. juna, na 110,78 jena, navodi njujorška agencija.

Dolar jača, na putu najvećeg dvonedeljnog rasta

U protekle dve nedelje, američka valuta je ojačala za 7,3 odsto, najviše od 1988. godine, pošto su prinosi na američke obveznice porasli usled spekulacija da će nova administracija u SAD povećati potrošnju.

Predsednica Feda, Dženet Jelen, izjavila je u četvrtak da ta institucija ostaje na kursu pooštravanja monetarne politike.

"Prekomerna očekivanja vezano za podizanje kamatnih stopa u SAD dovode do jačanja dolara. Tržišta su u fazi zamajca kada ljudi obično slede tendenciju rasta podržanu očekivanjima, iako misle da je krhka", izjavio je menadžer japanske kompanije "Šinkin aset menadžment", Jun Kato.

"Blumbergov" dolarski indeks, koji prati kretanje američke valute prema korpi 10 vodećih svetskih valuta, porastao je za 0,3 odsto, dostigavši tako najviši nivo od februara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
američki dolar fed dolar jači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana