Tekst objavljen: 04.10.2021 13:45        


Obnovljena zabrinutost tržišnih aktera za kineski sektor nekretnina i oprez u pogledu predstojećeg izveštaja o američkom tržištu rada, nastavili su da pružaju podršku dolaru kao sigurnom utočištu u vremenima neizvesnosti, pa se i danas trguje blizu prošlonedeljnog rekordnog nivoa

Dolar na najvišem nivou prema evru u poslednjih 14 meseci

Dolar je prošle sedmice zabeležio 14-mesečni maksimum prema evru i 19-mesečni najviši nivo prema jenu, jer ulagači računaju da bi SAD mogle da podignu kamatne stope pre drugih velikih ekonomija.

Evro je potonuo na 1,1598 dolara, što je nedaleko od najnižeg nivoa zabeleženog prošle nedelje od 1,1563 dolara. Jen je registrovao malu promenu na 111,065 jena za dolar, dok je kineski juan oslabio na trgovanju u Hong Kongu za oko 0,3 procenta, izveštava Rojters.

Na hongkoškoj berzi je obustavljeno trgovanje akcijama posrnulog kineskog građevinara Evergrandea zbog prodaje polovine njegove jedinice za upravljanje imovinom firmi Hopson divelopment, što je izazvalo strah na tržištu da bi eventualni krah ove kompanije mogao dodatno da uspori kinesku ekonomiju i povuče naniže i globalni rast.

Indeks američkog dolara prema korpi valuta ojačao je za 0,08 odsto na 94,029 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Osim problema Evergrandea, izveštaj CNBC-a od petka u kojem se navodi da će američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai danas objaviti da se Kina ne pridržava trgovinskog sporazuma SAD-Kina, takođe je doprineo jačanju dolara, posebno u odnosu na juan.

Kineska tržišta danas zatvorena zbog praznika.

Na berzama se očekuje da će predstojeći američki podaci pokazati nastavak poboljšanja situacije na tržištu rada, pri čemu se u proseku predviđa da je u septembru otvoreno oko 460.000 novih radnih mesta, što je dovoljno da Federalne rezerve ostanu pri nameri o otpočinjanju smanjenja kupovine obveznica do kraja godine.

Britanska funta, uprkos blagom jačanju u petak, nije nadoknadila oštar prošlonedeljni pad i trguje se na otprilike nepromenjenom nivou od 1,3540 dolara, kao minule sedmice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dolar američki dolar kurs dolar evro kurs dolara strane valute britanska funta evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana