Tekst objavljen: 02.10.2014 13:06        


LONDON - Najveći skok kursa dolara u posljednjih šest godina, pojačane oscilacije valuta i naznake pritiska na deonice glavna su obeležja finansijskih tržišta u trećem tromesečju, a sličan je scenario moguć i u završna tri meseca u ovoj godini.

Dolar u trećem kvartalu ojačao 7%

Nagli 7-postotni skok vrednosti dolara najveći je njegov kvartalni skok od trećeg tromesečja 2008. kada je kolaps banke Lehman Brothers izazvao globalnu finansijsku krizu.
Većina toga što predstoji u četvrtom kvartalu zavisiće od toga u kojoj meri ulagači i dalje veruju da će američka privreda nadjačati druge privrede svog ranga. Američka centralna banka Fed uskoro će podići kamatne stope, pa bi dolar mogao dodatno ojačati.
Vrednost dolara u odnosu na šest vodećih valuta zadnjeg dana u septembru je bila 7,4 posto viša u poređenju sa onom na početku trećeg kvartala 1. jula. Pritom je dolar znatno ojačao prema japanskom jenu, pa se po prvi put nakon šest godina probio do nivoa od 110.
Američka valuta je ojačala i prema evropskoj, koju su pritiskale sumorne prognoze u vezi privrede evrozone i zabrinutost od slabljenja inflacije. Kurs evra pao je ovih dana, po prvi put nakon dve godine, ispod nivoa od 1,26.
Snažniji dolar i rastuća nestabilnost nisu dobri vest za tržišta u nastajanju, jer su u takvim okolnostima ulagači manje spremni da rizikuju, pa su skloniji ulaganju u relativno sigurno i atraktivna razvijena tržišta, poput SAD-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar američki dolar kurs dolar štednja dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana