Tekst objavljen: 08.04.2016 15:17        


Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je izjavio danas da će ta institucija uraditi sve što bude potrebno kako bi podigla inflaciju sa opasno niskog nivoa.

Dragi: ECB će uraditi sve za podizanje inflacije

On je tako podvukao spremnost ECB-a da poveća podsticaje, uprkos njihovom povećanju na poslednjem zasedanje te institucije, 10. marta, ocenjuje američka agencija AP.

U pripremljenom govoru, Dragi navodi da su aktuelni podsticaji "bez presedana" i da pružaju podstrek skromnom ekonomskom oporavku.

On je, takođe, pozvao vlade članica evrozone da preduzmu akcije za ubrzanje rasta njihovih ekonomija, da stvore veću tražnju za robom i uslugama, i da podignu inflaciju i zapošljavanje, navodi američka agencija.

"Imamo solidan dokaz da su monetarne mere koje preduzimamo od sredine 2014. godine efikasne u ostvarivanju planiranog efekta", izjavio je Dragi, dodajući da statistički podaci ECB-a govore da su značajno smanjeni troškovi zaduživanja preduzeća i potrošača.

ECB je 10. marta odlučila da proširi program otkupa obveznica na 80 milijardi evra mesečno sa 60 milijardi evra. Banka je, takođe, snizila ključnu kamatnu stopu na nula odsto, a kamatnu stopu na depozite banaka u centralnoj banci na minus 0,4 odsto sa minus 0,3 odsto, što znači da banke moraju da plaćaju kako bi položile novac kod ECB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mario dragi inflacija ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana