Zvanični kurs Evra za dan 01.12.20. :: 117.5773 rsd
Tekst objavljen: 08.04.2016 15:17        


Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je izjavio danas da će ta institucija uraditi sve što bude potrebno kako bi podigla inflaciju sa opasno niskog nivoa.

Dragi: ECB će uraditi sve za podizanje inflacije

On je tako podvukao spremnost ECB-a da poveća podsticaje, uprkos njihovom povećanju na poslednjem zasedanje te institucije, 10. marta, ocenjuje američka agencija AP.

U pripremljenom govoru, Dragi navodi da su aktuelni podsticaji "bez presedana" i da pružaju podstrek skromnom ekonomskom oporavku.

On je, takođe, pozvao vlade članica evrozone da preduzmu akcije za ubrzanje rasta njihovih ekonomija, da stvore veću tražnju za robom i uslugama, i da podignu inflaciju i zapošljavanje, navodi američka agencija.

"Imamo solidan dokaz da su monetarne mere koje preduzimamo od sredine 2014. godine efikasne u ostvarivanju planiranog efekta", izjavio je Dragi, dodajući da statistički podaci ECB-a govore da su značajno smanjeni troškovi zaduživanja preduzeća i potrošača.

ECB je 10. marta odlučila da proširi program otkupa obveznica na 80 milijardi evra mesečno sa 60 milijardi evra. Banka je, takođe, snizila ključnu kamatnu stopu na nula odsto, a kamatnu stopu na depozite banaka u centralnoj banci na minus 0,4 odsto sa minus 0,3 odsto, što znači da banke moraju da plaćaju kako bi položile novac kod ECB.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mario dragi inflacija ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana