Tekst objavljen: 14.10.2013 9:00        


Subvencije za stambene kredite predviđene su budžetom i za narednu godinu. Mada je ideja bila da se ukinu poreske olakšice za kupovinu prvog stana, i one ostaju. Razlog da se i dalje nastavi finansijska pomoć svima onima koji kupuju stan jeste u činjenici da je građevinarstvo u ovoj godini u izuzetnom padu.

Država i sledeće godine pomaže kupovinu stanova

- U tom smislu, milijardu dinara, a koliki je iznos subvencija za stambeno kreditiranje u ovoj godini, biće predviđen i budžetom za narednu godinu. Pretpostavili smo da bi ukidanje jedne ovakve mere snažno pogodilo ne samo one koji nameravaju da kupe stan, već i građevinski sektor - rečeno je u Nemanjinoj 11.

Povraćaj PDV
Svi oni koji kupuju stan po prvi put, odnosno nemaju drugu nekretninu na teritoriji Srbije, i dalje će biti u prilici da za svoju nepokretnost ostvare povraćaj poreza na dodatu vrednost ukoliko je u pitanju novogradnja. U slučaju da se kupuje stari stan, novi vlasnik biće oslobođen plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, a koji trenutno iznosi 2,5 odsto.
Ove godine stambeni kredit uz pomoć državne pomoći uzelo je 1.200 građana, a u budžetu, prema poslednjim podacima, ima sredstava za još oko 400 zajmova. Primetno je, inače, da iz godine u godinu sve manje građana uzima ove kredite.

- Plan je da i u 2014. godini važe potpuno isti uslovi za subvencionisano stambeno kreditiranje. Tačnije, građani će polagati deset odsto depozita, a drugih deset odsto davaće država - podsećaju u Nemanjinoj 11.

Inače, prethodne tri nedelje došlo je do zastoja u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

Prema saznanjima Blica, očekuje se da u toku naredne nedelje ovaj problem reši, budući da je Vlada imenovala novog v.d. direktora Korporacije Maju Kosovčević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit stambeni krediti krediti uz subvenciju krediti uz subvenciju države subvencionisani krediti subvencionisani stambeni krediti kupovina stana stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana