Tekst objavljen: 25.07.2014 10:30        


Dug ne mora uvek da bude loš. Postoji razlika između dobrog i lošeg duga. Loši dugovi vam uzimaju novac iz džepa; dobri, pak, stavljaju novac u vaš džep. Ponekad, međutim, nije sve tako jasno.

Dug ne mora uvek da bude zao drug, treba znati sa njim

Korišćenje kreditne kartice da bi se napunio rezervoar u autu dok tražite posao može biti loš način da upadnete u dug, ali da li će se to pokazati tako na duže staze zavisi od toga na koliko razgovora za posao idete.

A dug koji ste uzeli da bi ste se vratili u školu da bi ste jurili posao iz snova može takođe biti najbolja ili najgora odluka.

Evo nekoliko smernica u vezi sa pozajmljivanjem kada je tanka linija između dobrog i lošeg duga.

Znajte brojeve

Planiranje duga je bolje nego da slepo upadnete u isti. Evo nekih brojeva koje je potrebno znati pre nego što se odlučite za pozajmicu.
  • Koliko će koštati? Napravite spisak svih vaših kartica i kamatnih stopa na njima. Proverite da li neka od njih nudi pokrivanje minusa po nižim stopama. Vaš cilj bi trebalo da bude pozajmljivanje što je jeftinije moguće.
  • Koji su vaši limiti? Takođe treba da znate vaše kreditne limite za svaki račun kao i vaš trenutni bilans. Vaš cilj bi trebalo da bude da pokušate da koristite više od 25% od svakog kreditnog limita jer bi manje od toga moglo da šteti vašem kreditnom rangu.
  • Kakav je vaš kreditni rang? Takođe je od pomoći da proverite kreditni rang pre nego što pozajmite novac. Tako ćete znati da li je moguće da dobijete pozajmicu sa nižim ratama otplate i da li možete da poboljšate vaš kredit unapred.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evo nekih specifičnih situacija usled kojih možete da upadnete u dug i kako da upravljate istim najbolje što umete...

Ako ste nezaposleni

Gubitak posla može da naškodi vašim finansijama. Ako imate sreće, možda uspete da dobijete naknadu od države i imate nešto ušteđevine kojom ćete pokriti svakodnevne troškove dok tražite posao. Ali ako se ti fondovi nedovoljno rastežu, možda ćete se okrenuti kreditnim karticama ili drugim zajmovima samo da bi ste napunili rezervoar u autu ili imali hranu na stolu.Uzimanje zajma po približno pristojnim ratama otplaćivanja je gotovo nemoguće kada ste nezaposleni, pa ćete u većini slučajeva morati da se snalazite sa kreditom koji već imate.

Ako imate izbor, nesigurni dugovi (kao kreditne kartice) su poželjniji od sigurnih (kao što je hipoteka ili zajam za auto) jer ako imate problema da otplatite zajam manje je verovatno da ćete vašu garanciju (kuću, auto) izložiti riziku.
Pozajmljivanje je možda poželjnije od povlaćenja novca iz vašeg penzionog fonda. Problem kod povlačenja novca sa ovih računa je taj što uz to često ide plaćanje poreza kao i penala usled preranog povlačenja.

Ako pokrećete posao

Pokretanje posla često zahteva kapital i ako ga nemate, možda ćete morati da uzmete zajam. Nažalost, zajmovi se veoma teško dobijaju za potpuno nov posao. Zato preduzetnici fundiraju isti sa njhovih ličnih kreditnih kartica, ili pozajmljuju od prijatelja i porodice.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih posao doživljava neuspeh jeste nedostatak kapitala, u slučaju da se posao ne razvija kao što se očekuje ili su uključeni drugi faktori koji se nisu uzimali u obzir prilikom pokretanja posla.

Još jednu stvar koju bi preduzetnici trebalo da imaju na umu jeste kako ti zajmovi mogu da utiču na njihov kreditni rejting. Pitajte zajmodavca da li će ovi zajmovi biti uključeni u vaše lične kreditne izveštaje, i ako je tako, imajte na umu da bilo koji dug koji gomilate može uticati na vaš lični kreditni rang.

Ako se vaša porodica širi

Prinova ili roditelj u poznijim godinama koji se uselio kod vas može u velikoj meri uticati na vaš budžet, naročito ako morate da smanjite neke troškovi kako bi ste o njima brinuli. Od pomoći je da pokušate da budete objektivni što je više moguće u razdvajanju potreba i želja.

Kada ste na pragu veće promene u životu, pažljivije uzimajte zajam i držite se onih sa nižim ratama otplate kad god je to moguće. Kreditna kartica sa nižom kamatnom stopom može da bude najsigurnije za vas, ali minimalne otplate iste može vam brže nagomilati dug nego što mislite.

Ako idete na fakultet

Bilo da ste tek završili srednju školu i idete pravo na fakultet, ili neko ko se vraća u školu da bi povećao svoje prilike za razvoj karijere, dug usled studentskog zajma deluje neizbežno. A ponekad je jedini način da pregurate studije. Pre nego što slepo zapadnete u dug, budite upoznati sa time kako funkcioniše studentski zajam.

Ako ne možete da izbegnete dug, planiranje kako da rukovodite istim može smanjiti vaše troškove i pomoći vam da izbegnete nepotrebni stres.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dužnici dug zaduženost zaduženje prezaduženost dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana