Zvanični kurs Evra za dan 26.10.21. :: 117.5783 rsd
Tekst objavljen: 16.10.2016 13:00        


Građani zaduženi u švajcarskim francima odustaju od konverzije zajmova u evre, i uzdaju se u sudsku pravdu. Putem prvog Srbina koji je pobedio banku kreće 18.500 preostalih dužnika.

Dužnici "napadaju" banke, hoće raskid ugovora u CHF

Očekuje se, posle prve presude suda u Novom Sadu u korist građanina zaduženog u švajcarskim francima, da krene lavina zahteva za raskid ugovora 18.500 ostalih dužnika u ovoj valuti, koji se godinama bore da otplate uzete stambene zajmove.

Veliki broj građana nam se javio nakon objave o presudi u Novom Sadu. Već formiramo grupe od po deset korisnika kredita jedne banke koji će zajedno podneti tužbu radi deobe troškova na deset delova. To znači da odustajemo od zahteva za konverziju ovih kredita u evro po paritetu na dan isplate, tražimo dinarsku restituciju za sve, odnosno raskid ugovora i vraćanje novca u domaćoj valuti kako banci, tako i klijentu, pišu Večernje novosti.

Ovo ističe Dejan Gavrilović, iz udruženja "Efektiva", koje okuplja građane sa stambenim kreditima u francima i koje se bori da iznađe najbolje rešenje za dužnike.

“Novosadski slučaj nije jedini koji je procesuiran, ima ih još i očekujemo da i oni budu dobijeni na sudu”, kaže Miroslav Rnjaković, advokat iz Beograda koji je zastupao građanina iz Novog Sada i dobio sudski spor sa jednom stranom bankom.

“Da nisam očekivao pozitivan ishod, ne bih ulazio u ceo postupak, koji je trajao ukupno dve godine. Dobili smo izvršnu presudu, na koju banka nema pravo žalbe. Ona može da zahteva vanredni pravni lek, kao što je revizija, ali to ne odlaže izvršenje presude”, kaže on.

Tužba je podneta pre dve godine, prvostepeni postupak je trajao godinu i po, a drugi deo oko šest meseci. Njom se tražio raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, usled jačanja franka u odnosu na dinar i evro, zbog čega je došlo do povećavanja mesečne rate za 2,5 puta, uvećanje mesečne glavnice posmatrano u evrima, gde klijent duguje više nego što je podigao.

U konkretnom sporu koji se vodio u Novom Sadu, dužnik je uzeo zajam od sedam miliona dinara pre osam godina, otplatio je 6,5 miliona dinara, a banka mu je potraživala još 13 miliona dinara. Sada, ovaj građanin banci treba da plati samo tri miliona dinara i da ostane u svom stanu.

“Za poremećaje koji su nastali tokom otplate nisu krivi ni banka, niti klijent. Ugovor je raskinut, jer je došlo do neravnoteže u odnosu valuta, odnosno švajcarski franak je ojačao za 130 odsto u odnosu na dinar. To je dovelo do drastičnog rasta mesečnih obaveza dužnika”, ističe Rnjaković.

Kako ističe Gavrilović, ima još nekoliko desetina ovakvih sporova koji čekaju svoj epilog. Ovo je tek prva presuda koja svim tim sporovima sada daje vetar u leđa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

 1. User image
  Dejan 18.10.2016 16:02

  U tekstu pise da je ugovor raskinut jer je franak porastao 130 %. Ako je to stvar principa, onda bi bilo logicno da se takva presuda donese i ako je porast 150% ili 120%. Ako cemo tako, bilo bi logicno da se donese takva presuda i da se kredit uzeo u valuti koja je porasla 20%. Da li to znaci da i oni koji su uzeli kredit u evrima mogu da traze raskid ugovora.
  U trenutku kad su gradjani mogli da biraju izmedju kredita u francima i kredita u evrima kojije imao vecu kamatu nego onaj u francima, neki su bili oprezniji i uzeli kredit u evrima. Da li ce sad oni manje oprezni biti privilegovani u odnosu na one koji su bili oprezniji?

 2. User image
  Milan 19.10.2016 13:38

  Dejane,samo da naglasim,da su banke nama korisnicima CHF kredita,jednostrano povecavale kamate i na taj nacin stitile sebe. Da je kojim slucajem CHF opadao kao sto je rastao,nama bi kamatu poďizali dok ne bi dosle na nivo da zarade. Ovo sto su presudili da ovaj covek vrati 3 miliona je ostatak duga koji bi trebao da vrati da mu je kredit sve vreme bio u EUR-ima. Tako da ne vidim,kako ste Vi i ostali koji su kredite uzeli u EUR-ima osteceni. Mi samo trazimo pravdu,jer opet ponavljam banke bi se sigurno zastitile povecanjem kamata da je situacija bila obrnuta. Istina je da smo mi delimicno krivi,ali ja ovde i ne trazim da mi neko pokloni nesto,vec da teret padne i na banke,koje su ovde enormno profitirale i obogatile se na racun,radne snage. Gde su njihovi direktori uzimali ogromne,bonuse,dok mi povecanjem rata nismo imali deci hranu da kupimo. Mislite o tome. Trazim(o) samo pravdu,u tome je poenta. Ne zelim da Vas zadesi isti slucaj,jer bi onda videli o cemu pricam,promenili biste misljenje sigurno.

 3. User image
  Beba 20.10.2016 13:49

  Zaduzeni u švajcarcima su se borili I izborili za svoja prava. Očigledno su sud I pravda na njihovoj strani. A to što mi ostali kao magarci ćutimo I puštamo da nas banke deru, to ja naš problem. Banke su u Srbiji klasični zelenaši, a mi guske za čerupanje. Zašto zaduženi u evrima nisu tužili banke za jednostrano podizanje kamata, kad na to imaju pravo?

 4. User image
  Dejan 21.10.2016 4:30

  Milane, gde ste Vi procitali da ja mislim da korisnici kredita u francima ne zasluzuju pravdu, ja ne znam, iz mog teksta to niste mogli da procitate, jer ja to ne mislim i to nisam napisao.
  Tesko mi je da poverujem da je neka banka potpisala istog meseca jedan ugovor u francima u kome je sebi ostavila mogucnost da podize kamatu kako hoce i jedan u evrima u kome je bila smerna i nije sebi ostavila istu mogucnost.
  Meni je drago da je donesena takva presuda, ali mi nije jasno zasto Vama, Milane, smeta da se donese presuda da ako je neki korisnik kredita u valuti koja nije franak uzeo kredit od 7 000 000 dinara i otplatio 6 500 000 dinara, treba da vrati banki jos 3 000 000 dinara, a ne vise od 3000000, tj. zasto Vam je OK da to vazi samo za kredite uzete u francima. Mislite o tome. Pazljivo citajte sta ljudi pisu, ne dodajte sta se Vama cini i sigurno cete promeniti misljenje.

 5. User image
  Dejan 21.10.2016 14:03

  Daleko od toga da ja mislim da je pomenuta presuda losa. Samo postavljam pitanje:

  Ako je korisnik kredita u evrima u slicnoj situaciji, ako se zaduzio isto 7 000 000 i kroz rate otplatio 6 500 000, hoce li i on moci da raskine ugovor ili je ovo nesto iskljucivo primenjivo na one koji su uzeli kredite u evrima?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke kredit u švajcarcima švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana