Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 02.03.2020 9:40        


Razvojna agencija Srbije (RAS) pripremila je dva nova programa podrške domaćim firmama, pre svega sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP)

Dva nova programa za podršku malim i srednjim preduzećima

Oni će startovati javnim pozivima planiranim tokom za mart i april 2020. godine.

Reč je o sasvim novom Programu podrške promociji izvoza i Programu podrške firmama za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija koji je sredinom 2019. prvi put pokrenut i već sada pokazuje pozitivne reakcije domaćih kompanija - prvih korisnika programa, kaže se u saopštenju Agencije.

Program podrške promociji izvoza je sasvim novi program RAS-a koji pruža svojevrsnu institucionalnu podršku izvozno orijentisanim firmama u prehrambenoj i drvnoj industriji (industrija nameštaja).

Programom je predvidjena podrška od 250 miliona dinara, a u aprilu se očekuje i zvanično objavljivanje javnog poziva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovaj program osmišljen je tako da preduzećima omogući unapredjenje poslovanja u tri ključne oblasti: marketing, proizvodni procesi i logistika i prodaja, koje su i sami privrednici prethodno istakli kao sfere u kojima im nedostaje znanje kako bi bolje poslovali sa svetom.

Ono što razlikuje ova dva nova programa podrške malim i srednjim preduzećima, u odnosu na sve prethodne programe koje je RAS sprovodio za sektor MSP, jeste to što je uvedena faza dijagnostike poslovnih performansi pre donošenja odluke o dodeli sredstava.

"Prilikom kreiranja nacrta programa RAS je razgovarao sa predstavnicima sektora i kompanija o tome šta smatraju da im je od najveće važnosti za unapredjenje poslovanja, iliti koju vrstu podrške bi želeli da dobiju. Pored toga, trudili smo se u proces kreiranja programa uključimo sve aktere važne za uspeh jednog ovakvog sistematskog pristupa razvoju MSP u Srbiji - i domaća preduzeća, multinacionalne korporacije, relevantne domaće i medjunarodne institucije i tela", kaže se u sopštenju RAS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
podrška malim i srednjim preduzećim dva nova programa mala i srednja preduzeća Razvojna agencija Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana