Tekst objavljen: 21.04.2015 15:40        


Evropska centralna banka (ECB) razmatra mere kojima će ograničiti dodelu sredstava grčkim bankama iz Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), budući da raste otpor Upravnog odbora te institucije prema pružanju dodatne pomoći posrnulim bankama Grčke, javili su danas izvori upoznati sa situacijom.

ECB gubi strpljenje sa Grčkom

"Čelnici ECB-a su predložili podizanje diskontne stope na hartije od vrednosti koje grčke banke polažu kao kolateral kada pozajmljuju sredstva od centralne banke Grčke", izjavio je jedan neimenovani izvor, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

Upravni odbor ECB-a bi, prema tvrdnjama drugog izvora, mogao da uvede ovu meru, u slučaju da grčki zvaničnici ne uspeju da ubede ministre finansija evrozone da su u stanju da reformišu grčku privredu i obezbede sredstva za opstanak.

Prema scenariju koji predviđa američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si, Evropska centralna banka bi mogla vratiti diskontnu stopu na nivo na kom je bila pre kraja prošle godine kada je centralna banka olabavila zahteve u pogledu kolaterala za Grčku, i postaviti je na 75 odsto ili na 90 odsto.

"Nema sumnje da ECB gubi strpljenje sa Grčkom", izjavio je ekonomista iz francuske banke Kredi Agrikol, Frederik Dukroze.

Sa druge strane, predsednik ECB-a, Mario Dragi, tvrdi da su grčke banke i dalje kvalifikovane za program ELA, u okviru kog im je na raspolaganju do 74 milijarde evra.

Ipak, drugi članovi Upravnog odbora ECB-a smatraju da posle leta treba prekinuti program hitne pomoći za Grčku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska centralna banka MMF program pomoći grčke banke grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana