Tekst objavljen: 15.04.2015 14:49        


Evropska centralna banka (ECB) povećala je hitna sredstva za grčke banke za 800 miliona evra na ukupno 74 milijarde evra, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom. 

ECB povećala hitna sredstva za grčke banke

Time je ukupan obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), koji je formiran kao vid pomoći bankama evrozone koje imaju kratkoročne probleme sa likvidnošću, uvećan na 74 milijarde evra, a grčke banke su, prema tvrdnjama neimenovanog izvora, do sada iskoristile oko 70 milijardi iz tog fonda, i preostale su im još četiri milijarde evra.

Veća sredstva u okviru programa ELA, nad kojim ECB ima kontrolu, od ključnog su značaja za grčke banke, iz kojih su građani povukli velike sume novca, usled bojazni od bankrota države, ocenjuje njujorška agencija Blumberg.

Grčke banke zavise od ECB-a, ali centralna banka evrozone više ne prihvata državne obveznice Atine kao kolateral za dodelu pozajmica.

Ranije je to činila pod posebnim mehanizmom, ali je taj program ukinut sve dok nove grčke vlasti ne postignu dogovor sa svojim međunarodnim kreditorima. Bez posebnog mehanizma, grčke banke se oslanjaju samo na vanrednu pomoć za likvidnost, što je mnogo skuplje od uobičajenih operacija centralne banke za refinansiranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sredstva likvidnost grčke banke MMF evropska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana