Tekst objavljen: 22.11.2018 15:12        


Kupci stanova od naredne godine porez na imovinu će moći da prijave preko javnog beležnika, preko koga su obavili i kupovinu. Izmenama Zakona o porezu na imovinu, beležnici se ovlašćuju da predaju poreske prijave. Tako se pojednostavljuje postupak, ali će novi vlasnici i dalje imati pravo da se sami jave poreznicima. Uslov je da to učine u roku od 30 dana.

Ekonomski zakoni: Porez i od sive zone

Među novinama je i uvođenje kategorije "drugo zemljište", ono koje nije ni građevinsko, ni poljoprivredno, niti šumsko. Lokalne samouprave će moći da ga dodatno kategorizuju, a osnovica će biti, ukoliko nije bilo prometa takvim parcelama, za 40 odsto umanjena vrednost okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Gradovi i opštine će imati pravo da porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, ukoliko se na njemu gaji bilje, sadni materijal ili šuma, oporezuju kao poljoprivredno ili šumsko.

IZBEGLICE OBVEZNICI

Budući zakon o porezu na imovinu će na spisak obveznika upisati i izbeglice koje koriste državne stanove. Oporezovaće ih kao zakupce.

- Predlaže se da korišćenje stanova u svojini Republike postane predmet oporezivanja pod istim uslovima kao i zakup koji je duži od godinu dana ili nedograđeno - stoji u Predlogu zakona.

- Zakon će naročito imati uticaj na izgradnju kapitalnih projekata u Srbiji, imajući u vidu da se i ovim poreskim zakonom, pod propisanim uslovima, uvode poreska oslobođenja po osnovu koncesija - navodi se u Predlogu.

- Uticaće na ljude koji imaju zdravstvenu potrebu za ljudskim ćelijama, tkivima ili organima. To davanje se izuzima od oporezivanja.

Nova verzija zakona prepoznaje i graditelje malih hidroelektrana. Uvodi se plaćanje poreza za zakupce vodnog zemljišta u javnoj svojini, radi izgradnje objekata. Precizira se i momenat od kada počinje obračun poreza za objekte u izgradnji. Oni koji premašuju 500 kvadrata, podmirivaće porez godinu posle pravosnažnosti prve građevinske dozvole. Ministarstvo finansija, međutim, očekuje da će se bespravni kvadrati i dalje zidati.

- Za zgrade u izgradnji koje se grade bez građevinske dozvole, poreska obaveza nastaje od 1. januara godine koja sledi godini u kojoj su završeni radovi na konstruktivnom sklopu zgrade, a najranije 1. januara 2019. godine - stoji u dokumentu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Precizira se i šta može da se oporezuje kao poklon. Po tom osnovu porez ne može da se plaća za nove automobile, čamce, avione i helikoptere. Poklon su samo, ako su polovni, odnosno barem jednom registrovani.

Poslanici će raspravljati i o novom pravilima poreskog postupka i poreske administracije. Opštine i gradovi će od drugih opština, javnih preduzeća i od beležnika i izvršitelja moći da traže podatke, značajne za utvrđivanje poreske obaveze. Ukratko, imaće način da dođu do svih obveznika koji im se nisu sami javili, ali i da saznaju imaju li još negde neku nekretninu i plaćaju li obaveze za kvadrate koji nisu upisani u katastar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja porez na imovinu kuovina nekretnine porez na nekretnine javni beleznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana