Tekst objavljen: 23.02.2015 11:15        


BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Poslodavcima će biti mnogo teže da zapošljavaju radnike Ćna crnoĆ i izbegavaju plaćanje doprinosa, nakon što je Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja dobio elektronsku aplikaciju kojom će to biti lakše proverljivo. Aplikaciju su napravili informatičari Centralnog registra, a od sutra na njihovom sajtu biće objavljena i aplikacija koja će poslodavcima omogućiti da sami lakše

Elektronska aplikacija sprečava rad Ćna crnoĆ

BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Poslodavcima će biti mnogo teže da zapošljavaju radnike Ćna crnoĆ i izbegavaju plaćanje doprinosa, nakon što je Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja dobio elektronsku aplikaciju kojom će to biti lakše proverljivo.
Aplikaciju su napravili informatičari Centralnog registra, a od sutra na njihovom sajtu biće objavljena i aplikacija koja će poslodavcima omogućiti da sami lakše dodju do uverenja i obrazaca o pravima i obavezama vezanim za plaćanje poreza.
Direktorka Centralnog registra Milica Danilović rekla je za Tanjug, da aplikacija kojom se kontroliše rad Ćna crnoĆ zapravo inspektorima omogućava uvid u podatke o zaposlenima koje je poslodavac prijavio na obavezno socijalno osiguranje.
"Znajući unapred ko je od osoba zatečenih na radu prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, inspektor rada u momentu nadzora efikasnije će moći da identifikuje lice na radu 'na crno' i preduzme dalje potrebne mere", navela je ona.
Danilović je objasnila i da je izmenama i dopunama Zakona o radu predvidjeno da inspektori rada u obavljanju svojih poslova, inspekcijskih nadzora koriste podatke iz baze Centralnog registra.
"U tom smislu smo sa Ministarstvom rada potpisali protokol i informatičari su napravili aplikaciju, koja će služiti inspektorima da mogu da provere zaposlene kod poslodavca koga kontrolišuĆ, objasnila je Danilović.
Zahvaljujući toj aplikaciji inspektori će teren izlaziti sa kompletnim podacima prijavljenih radnika kod odredjenog poslodavca, tako da svako zatečen na licu mesta, mimo tog spiska, smatraće se zaposlenim Ćna crnoĆ.
Inspektori će moći da sankcionišu poslodavca, ali i da mu daju odredjeni rok da nelegalno uposlenog radnika prijavi.
Danilović kaže da su slične "akcije" već pokazale značajne rezultate, te da su zatečeni radnici prijavljivani naknadno.
"Na taj način se i povećao broj zaposlenih, jer ti radnici nisu bili u sistemu socijalog osiguranjaĆ, rekla je Danilovićeva, napominjući da će inspektori kasnije kontrolisati da li je poslodavac postupio po njihovim nalozima.
Inspektori, kaže, rade po posebno pripremljenim uputstvima I krajem januara su potpuno obučeni za korišćenje nove aplikacije koja je već u punoj primeni.
Pored toga, navela je ona, predstavnici Centralnog registra osmislili su još jednu aplikaciju, koja će olakšati poslodavcima da sami dodju do uverenja i obrazaca koja se odnose na prava u vezi poreza i doprinosa.
Ta aplikacija će od sutra biti na sajtu Centralnog registra, zajedno sa uputstvom za obveznike, rekla je direktorka Centralnog registra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana