Tekst objavljen: 11.02.2015 10:11        


Vrednost američkog proizvođača elektronike Epl dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Epl postao najskuplja firma na svetu.

Epl najskuplji, vredi 710 milijardi dolara

Proizvođač "ajfona" i "ajpeda" sada košta 300 milijardi dolara više od "drugoplasiranog" Ekson mobajla (ExxonMobil), a njegova vrednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Majkrosofta (Microsoft Corp).

Akcije Epla porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Epl oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara.

Optimizam povodom akcija Epla vezan je, kako s novim modelima "ajfona" plasiranim u septembru, tako i sa uspesima kompanije u Kini, gde je prodaja porasla 70 odsto u poslednjem obračunskom tromesečju, navodi Blumberg.

Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod - časovnik "epl voč" (Apple Watch).
Epl je u četvrtom kvartalu 2014. godine "uzeo" rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona "ajfon", od kojih je ostvario profit izmedju 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Epl je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kompanija epl najskuplja firma na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana