Tekst objavljen: 29.10.2013 10:30        


Američka kompanija za proizvodnju elektronike Epl zabeležila je prvi pad godišnje neto-dobiti za 11 godina, uprkos rezultatima koji su u poslednjem kvartalu fiskalne godine bili bolji od očekivanih.

Epl razočarao - profit "samo" 37 milijardi dolara

Kompanija je imala pad neto dobiti od 11 odsto, na 37 milijardi dolara za celu fiskalnu godinu koja se završila krajem septembra.

Po objavljivanju tih rezultata, akcije kompanije izgubile su dva odsto ili 11,09 dolara po akciji i koštale su 518 dolara po komadu. Vrednost akcija je niža za oko 25 odsto od vrhunca dostignutog pre 13 meseci. To odražava zabrinutost Volstrita da će konmpaniji opasti prihodi zbog veće konkurencije na tržištu "pametnih telefona" i tablet računara.
U tri poslednja meseca fiskalne godine Epl je zabeležio pad neto dobiti od 8,6 odsto - na 7,5 milijardi dolara, što je treći uzastopni kvartalni pad dobiti.

Tromesečna dobit po vrednosti akcije je ipak prevazišla očekivanja analitičara za 33 centa i iznosila 8,26 doara. Za celu godinu vrednost akcije kompanije Epl je veća za 34 centa od očekivanja i porasla je za 39,75 dolara.

Obrt kompanije je takođe porastao više nego što je predviđeno - za četiri odsto, na 37,5 milijardi dolara za poslednje tromesečje fiskalne godine i za devet odsto na 170,9 milijardi dolara za celu godinu.

Epl je prodao 33,8 miliona "ajfona" u tromesečju od jula do kraja septembra što je 26 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Grupa je takođe 20. septembra iznela na tržište 11 zemalja nove modele "ajfona" 5S i 5C. S druge strane, prodaja tableta "ajped" je stagnirala na 14,1 miliona komada (14 miliona pre godinu dana).

Epl za važno tromesečje od oktobra do kraja godine predviđa obrt između 55 i 58 milijardi dolara, a analitičari predviđaju 55,65 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
epl apple it industrija IT kompanije najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana