Tekst objavljen: 21.05.2016 11:31        


Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) isporučila je tokom marta i aprila, više od 67 tona semena kukuruza, lucerke i crvene deteline za preko 4.500 poljoprivrednika u 17 opština u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji.

EU i FAO pomažu poljoprivrednicima u Srbiji

Nabavku semena je finansirala Evropska unija iz fondova namenjenih za pomoć opštinama koje su pretrpele štetu od poplava 2014.godine. Program "Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji", finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014, i ukupno je izdvojeno 92 miliona evra, od čega 9,5 miliona za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova i infrastrukture, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u opštinama koje su najviše pogođene poplavama, navodi se u saopštenju.

Ratarska proizvodnja je za većinu malih, poljoprivrednih gazdinstava glavna proizvodna delatnost. Srpski poljoprivrednici uglavnom uzgajaju žitarice i krmno bilje, što predstavlja značajan izvor hrane za stoku i prihoda za celo domaćinstvo, dodaje se u saopštenju.

Poljoprivredni proizvođači koji su obuhvaćeni programom pomoći su ovog proleća mogli da biraju između paketa semena kukuruza, lucerke i deteline, u zavisnosti od svojih potreba.

Kako se navodi, podela semena je zahtevala i detaljno planiranje isporuka - više od 80 šlepera je prevozilo džakove sa semenima i đubrivom od lokalnih dobavljača pa do istovarnih mesta u opštinama.
Podela semena je obavljena u saradnji sa predstavnicima opština, tako da su semena posejana u optimalnom roku za prolećnu setvu na površini od preko 4.500 hektara plodnih oranica.

Od početka programa pomoći poplavljenim područjima u avgustu 2014. godine pa do sada, FAO je distribuirao pomoć Evropske unije za preko 30.800 malih poljoprivrednih domaćinstava.
Izraženo u ciframa, ukupno je podeljeno 2.769 tona semena i preko 7.500 tona đubriva, 1.800 tona stočne hrane, plastenike je dobilo 856 domaćinstava, ukupno je podeljeno 1.450 grla stoke i više od dva miliona sadnica voća, 956 košnica i 460 komada poljoprivredne mehanizacije i priključaka.

Očekuje se da će do kraja programa pomoć dobiti ukupno 34.556 domaćinstava koja ukupno broje 140.000 članova u 41 opštini u Srbiji.

Aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka - u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
FAO EU hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana