Tekst objavljen: 01.07.2014 9:00        


Osim što su pooštrile uslove za produžetak korišćenja kreditnih kartica, banke su to učinile i za produžetak korišćenja dozvoljene pozajmice. Kako piše Blic, klijentima koji su novim kreditima reprogramirali dugove ili su dugo koristili nedozvoljeni minus banke neće produžavati korišćenje dozvoljenog minusa.

Evo zašto vam banke neće odobriti dozvoljeni minus

- Odobrenje dozvoljenog minusa po tekućem računu može se dovesti u pitanje u slučaju kada je klijent bio u nedozvoljenom prekoračenju u dužem periodu, odnosno u slučaju neurednog izveštaja Kreditnog biroa. Odobrenje dozvoljene pozajmice takvim klijentima podleže dodatnoj analizi, a za banku znači i dodatni trošak zbog povećanih rezervisanja - kaže za Blic Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

Banke najčešće odobravaju dozvoljen minus u visini jedne zarade, ali pozajmica može da bude i do nekoliko plata. Uobičajen period važenja dozvoljenog minusa je godinu dana, retko može da bude i do tri godine. Banka obično toleriše jedan mesec u nedozvoljenom minusu, a zatim blokira račun, a 60 dana u nedozvoljenom minusu, ili u kašnjenju otplate rate za kredit ili lizing, ili u neizmirivanju dugovanja za kreditnu karticu, evidentira se u izveštaju kreditnog biroa.
Kako ukazuje, klijentima kojima je zbog problema u izmirivanju obaveza obavljeno restrukturiranje kreditnih i drugih obaveza neće biti odobreno novo korišćenje dozvoljenog minusa jer, u skladu sa propisima, oni nemaju pravo da se dodatno zadužuju, ili je banka u obavezi da obavi dodatna rezervisanja. Ovo se odnosi i na reprogram duga i za više kreditnih kartica.

- Nezavisno od toga da li klijent po prvi put podnosi zahtev za dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ili ga je već koristio i želi da nastavi, potrebno je da podnese zahtev za korišćenje kreditnih proizvoda. Takođe i da potpiše saglasnost za pribavljanje izveštaja Kreditnog biroa i overi obrazac potvrde o zaposlenju i visini primanja. Odobravanje minusa zavisi od kreditne sposobnosti klijenta - ističe za Blic Predrag Jovanović, član IO Rajfajzen banke.


U banci Inteza prilikom ugovaranja dozvoljenog minusa potrebno je dostaviti potvrdu o zaposlenju i visini primanja ili poslednja tri penziona čeka ako je reč o penzionerima, kao i menicu i izveštaj kreditnog biroa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijent banke banke nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana