Tekst objavljen: 10.12.2014 16:01        


Stručnjaci prognoziraju da će 2015. godine kurs biti 121, 2016. 125,9 i da će u 2017. godini dostići čak 130, 9 dinara za evro

Evro skače na 131 dinar

Domaća valuta nastaviće da slabi prema evropskoj u naredne tri godine, čak i ako Vlada sprovede sve zacrtane reforme.

 Prema optimističkom scenariju koji podrazumeva izvršenje najavljenih reformi, devizni kurs će 2017. godine iznositi 130,9 dinara za evro, saopštili su stručnjaci Ekonomskog instituta.

- Optimistički scenario podrazumeva sprovođenje fiskalne konsolidacije, monetarnu stabilnost, stvaranje uslova za rast investicija i povoljnije uslove za otplatu spoljnog duga - objasnio je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

On smatra da je sadašnji rast deviznog kursa, koji iznosi 121,8 dinara za evro, izazvan time što ove godine, za razliku od prethodnih, tekući deficit nije pokriven suficitom u finansijskom bilansu. Na rast kursa uticao je, kako kaže, i psihološki faktor, odnosno najava ruskog predsednika Vladimira Putina da će biti otkazana izgradnja gasovoda Južni tok, nakon čega je u istom danu kurs krenuo nadole i pored intervencija NBS.

Urednik MAT Vladimir Vučković kaže da će reforma javnih preduzeća biti glavni izazov za Vladu Srbije u postizanju fiskalne konsolidacije.

- Još nema planova poslovanja javnih preduzeća u 2015. iz kojih bi se videlo na koji način će biti postignute neophodne uštede. Izvesno je da će dogodine biti povećane cene proizvoda i usluga tih preduzeća, a moraće da bude promenjen njihov menadžment i regulisana naplata potraživanja - ocenio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Goran 11.12.2014 10:55

    Pocelo je povlacenje novca iz zemlje Srbije a to vam ovi kao i ostali rezimski strucnjaci nikad nece reci...Dokle je pala ekonomska struka...Velika sramota...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kurs dinara dinar slabi loše prognoze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana