Tekst objavljen: 12.07.2016 13:45        


Ministri finansija evrozone procenili su mogući uticaj britanske odluke o napuštanju Evropske unije, upozoravajući da ta zemlja reskira da posle toga postane "Mala Britanija". 

Evrogrupa: Posle Bregzita može nastati

U prvim razgovorima o Bregzitu posle britanskog referenduma 23. juna, ministri 19 zemalja koje koriste evro založili su se za hitnu akciju na rešavanju pitanja koje, kako kažu, izaziva probleme širom evropske privrede, prenosi agencija Frans pres.

Evropska komisija, izvršno telo EU, u svom najcrnjem scenariju upozorila je ministre na to da bi rast evrozone u 2017. mogao da završi na samo 1,2 odsto umesto zvanično procenjenih 1,8 procenata.
Prema "ružičastom" scenariju, evrozona bi iduće godine zabeležila rast po stopi od 1,5 odsto.

"To nije prognoza, već preliminarna analiza", rekao je evropski komesar za ekonomnske poslove Pjer Moskovisi na sinoćnoj konferenciji za novinare, posle sastanka evrogrupe.

Moskovisi je pozdravio vest da će Tereza Mej biti imenovana za budućeg britanskog premijera, ali je rekao da je od "suštinske važnosti" da EU nastavi da traži brzo raščišćavanje odnosa Velike Britanije sa EU.

"Britanska vlada treba da objavi što je pre moguće svoje namere sa EU u skladu sa članom 50", rekao je on, aludirajući na pokretanje postupka istupanja Britanije iz Unije.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šheling upozorio je na posledice po Britaniju zbog njenog glasanja za okončanje 40-godišnjeg članstva u evropskom projektu.

"Mislim da će verovatno doći do rasplamsavanja Bregzit-varnice, tako da Škotska neće istupiti (iz EU), Severna Irska će verovatno ostati u zajednici, i verovatno će Velika Britanija postati Mala Britanija", rekao je Šeling novinarima.

Jerun Dajselblum, ministar finansija Holandije koji predvodi evrogrupu, uputio je sličan apel za hitno reagovanje nakon što Mej zameni Dejvida Kamerona na funkciji britanskog premijera.

"Što pre budemo rešili - da se izrazim diplomatski - tu problematičnu situaciju, to bolje", rekao je Dajselblum novinarima.

"Radujemo se saradnji sa bilo kim ko je izabran u demokratskom procesu. Moraćemo da pronadjemo rešenje za Bregzit koji je uzrok mnogih problema, posebno za Veliku Britaniju, ali i za Evropu", dodao je on.
Kameron je prepustio svojoj naslednici da zvanično pokrene britanski razvod od EU i da otpočne pregovore o budućim trgovinskim odnosima, što je proces na kojem ostatak bloka insistira da ga London otvori što je pre moguće.

Globalna tržišta su se uzburkala posle britanskog referendum, a funta se prošle nedelje survala na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar, mada je u medjuvremenu blago ojačala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bregzit EU Britanija evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana