Tekst objavljen: 11.06.2022 18:00        


Evropska centralna banka (ECB) saopštila je juče da će povećati kamatne stope prvi put od 2011. godine na sastanku sledećeg meseca

Evropska banka najavila podizanje kamata u julu


Ovo će se zasigurno odraziti na rast euribora, kamate po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i kamata koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, i to pre svega stambene zajmove.

Trenutno ključna, referentna kamatna stopa ECB iznosi nula odsto, a kamatna stopa na depozite minus 0,5 odsto.

ECB je saopštila da namerava da podigne stope za 25 baznih poena i da će okončati svoj program kupovine obveznica 1. jula. Banka je takođe ostavila otvorena vrata za veće povećanje kamata i u septembru, jer pokušava da stavi pod kontrolu rastuću inflaciju.

- Gledajući dalje unapred, Upravni savet očekuje da će u septembru ponovo podići ključne kamatne stope ECB - navodi se u saopštenju centralne banke.

- Visoka inflacija je veliki izazov za sve nas. Cene su takođe snažnije porasle zbog obnovljenih uskih grla u snabdevanju i zbog oporavka domaće tražnje, posebno u sektoru usluga, kako se naša privreda ponovo otvara - rekla je predsednica ECB Кristin Lagard.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta to znači za Srbiju

Najavljeno zaoštravanje moneterane politike Evropske centralne banke u značajnoj meri će uticati i na građane Srbije zadužene kreditima u evro valuti, odnosno čije rate zavise od kretanje euribora, a takva je velika većina stambenih zajmova.

Bankari objašnjavaju da je visina euribora određena u značajnoj meri referentnom kamatnom stopom ECB, odnosno monetarnom politikom ECB i drugim faktorima kao npr. sentiment i očekivanja finansijskih tržišta.

A upravo zbog ovih očekivanja finansijskih tržišta, uticalo je da, prvi put nakon sedam godina, vrednost šestomesečnog euribora iz minusa prešla u plus i sada iznosi 0,034 odsto. Ova kamata je početkom godine iznosila minus 0,55, a pre dva meseca minus 0,36 odsto.

Za dužnike čija je kamata vezana za šestomesečni euribor ovo znači i povećanje mesečnih rata.

Evo koliko mogu da skoče rate u junu

Međutim, kada u julu ECB povećava svoje kamate za 0,25 odsto, kako je najavljeno, i ako u istom procentnu poraste i šestomesečni euribor pa onda iznosi 0,284 odsto, povećanje mesečnih rata moglo bi biti i veće.

Na primeru stambenog kredita od 50.000 evra na 20 godina, čija je rata početkom godine bila 276 evra u julu bi skočila na 297 evra, što je povećanje od 21 evro.

Na primeru kredita od 80.000 evra na 25 godina, rata je početkom godine bila 377 evra a u junu bi mogla da iznosi 412 evra, što je povećanje od 35 evra.

Ova računica odnosi se samo na kredite vezane za šestomesečni euribor, a ne i na one koji zavise od tromesečnog eurobora, čija je vrednost i dalje u minusu, trenutno je minus 0,3 odsto. Međutim, nakon što ECB podigne sviju kamati, treba očekivati povećanje i tromesečnog euribora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje rate kredita evropska centralna banka podizanje kamatnih stopa podizanje referentne kamatne stope Kristin Lagard jul mesec

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana