Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 18.10.2020 9:00        


Evropsko tržište automobila u septembru je zabeležilo blagi rast, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Nemačkoj, pokazuju danas objavljeni podaci

Evropsko tržište automobila u porastu u septembru

Broj registrovanih novih vozila je porastao za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Posle pada od 55,1 odsto u martu, pa 76,3 odsto u aprilu kao posledica izolacije građana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posledica pandemije kovida-19.

Septembar je prvi mesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mera usvojenih u većini većih evropskih zemalja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oporavak je raznolik prema zemljama, u Italiji je rast 9,5 odsto, u Nemačkoj 8,4 odsto dok Francuska i Španija i dalje beleže pad od tri odnosno 13,5 odsto.

Peto i šesto najveće tržište EU Poljska i Belgija takođe beleže rast od osam, odnosno jedan odsto.

U prvih devet meseci godine samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu 2019. godine ili minus 28,8 odsto.

Udruženje ACEA predviđa istorijski pad isporuke vozila od 25 odsto za celu 2020. godinu.

Pre pandemije u januaru organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvođača u Evropi predviđala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
septembar tržište automobila automobilizam oporavak tržišta automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana