Tekst objavljen: 05.06.2016 16:00        


Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija potpisale su kodeks ponašanja koji je formirala Evropska komisija u kojem pristaju da pomognu jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu.

Facebook, YouTube, Twitter zajedno govora mržnje

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbesnelo predstavnike grupa koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now.

Nemaju poverenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom evropskih regulatora) i uverene su kako ne štiti pravo na slobodu govora i kako će obesnažiti presudu Evropskog suda za ljudska prava vezanu za slobodu govora.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih za nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagovati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uslovom da su prijave precizne i utemeljene.Njihovi uslovi korišćenja i smernice za zajednicu moraće jasno da zabrane mržnju i podstcanje na nasilje.

Temeljen na zakonu iz 2008. godine, kodeks ponašanja opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao ‘svako ponašanje koje javno podstiče na nasilje ili mržnju usmerenih na grupu osoba ili pripadnike takvih grupa određenih referencom na rasu, boju kože, veroispovest, nasleđe i nacionalnu ili etničku pripadnost’.

Govor mržnje ima negativno dejstvo ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jezivo dejstvo na demokratsku raspravu na platformama online, navedeno je u izjavi navedenih kompanija povodom prihvatanja kodeksa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
govor mežnje Facebook twiter youtube

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana