Tekst objavljen: 09.07.2015 12:30        


Cene hrane u svetu su u junu pale, čime je nastavljeno gotovo neprekidno pojeftinjenje hrane od aprila 2014. godine, predvođeno padom cena mlečnih proizvoda i šećera, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO: Nastavljen pad globalnih cena hrane u junu

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), u junu je iznosio 165,1 poen, što je za 1,5 poena ili 0,9 odsto manje u odnosu na maj, prenosi Rojters, i dodaje da je indeks iz juna zapravo najniži koji je registrovan od septembra 2009. godine.

Visok obim globalne proizvodnje, jak dolar i jeftinija nafta pomogli su ograničavanju cena hrane u proteklih godinu dana, a cenovni indeks je u padu već više od godinu dana.

Prema prognozama FAO, proizvodnja žitarica u svetu će u 2015. biti zadovoljavajuća, odnosno iznosiće 2,527 milijardi tona, što je iznad majske prognoze, ali i dalje za 1,1 odsto ispod prošlogodišnje rekordne žetve.

"Situacija sa zalihama je izuzetno dobra, ali ozbiljne finansijske nestabilnosti u pojedinim delovima sveta mogu uzrokovati oscilacije u budućim cenama hrane", izjavila je glavni ekonomista FAO, Konsepsion Kalpe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene hrane pale FAO cene hrane svet hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana