Tekst objavljen: 13.03.2023 13:05        


Goldman Sachs više ne vidi slučaj da Federalne rezerve iznesu povećanje kamatnih stopa na sastanku sledeće nedelje, navodeći kao razlog „nedavni stres“ u finansijskom sektoru

FED najavio povećanje kamata u maju, junu i julu


Ranije u nedelju, američki regulatori najavili su mere za zaustavljanje straha od zaraze nakon kolapsa banke Silicijumske doline. Regulatori su takođe zatvorili Signature banku, navodeći sistemski rizik.

„U svetlu stresa u bankarskom sistemu, više ne očekujemo da će FOMC povećati stope na svom sledećem sastanku 22. marta“, rekao je ekonomista Goldmana Jan Hacius u nedeljnoj belešci.

Kompanija je ranije očekivala da će Federalne rezerve povećati stope za 25 baznih poena. Prošlog meseca, Federalni komitet za otvoreno tržište za utvrđivanje stopa povećao je stopu federalnih fondova za četvrtinu procentnog poena na ciljni raspon od 4,5% do 4,75%, što je najviše od oktobra 2007.

Ekonomisti Goldman Saksa rekli su da je paket mera olakšice najavio da će u nedelju prestati sa sličnim potezima tokom finansijske krize 2008. Trezor je označio SVB i Signature kao sistemske rizike, dok je Fed kreirao novi Program za periodično finansiranje banaka kako bi pružio podršku institucijama pogođenim nestabilnošću tržišta nakon neuspeha SVB-a.

„Oba ova koraka će verovatno povećati poverenje među štedišama, iako im nedostaje garancija FDIC-a za neosigurane račune kao što je primenjeno 2008. godine“, napisali su.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„S obzirom na akcije koje su danas objavljene, ne očekujemo da će kratkoročne akcije u Kongresu pružiti garancije“, napisali su ekonomisti i dodali da očekuju da će najnovije mere „obezbediti značajnu likvidnost bankama koje se suočavaju sa odlivom depozita“.

Goldman Sachs je dodao da i dalje očekuju povećanje od 25 baznih poena u maju, junu i julu, ponovivši svoja očekivanja terminalne stope od 5,25% do 5,5%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve američki dolar podizanje referentne kamatne stope ekonomska kriza inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana