Tekst objavljen: 18.09.2015 13:23        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da zadrži kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, objašnjavajući to usporavanjem rasta svetske privrede, iako američka privreda ne posustaje već se održava na istom nivou. Kamatna stopa se nalazi na nivou od 0,0 do 0,25 odsto od krize iz 2008. godine, što je omogućilo svetu ogromne količine jeftinog dolara, prenela je agencija AFP.

Fed zadržao kamatnu stopu na istom nivou

Članovi Fedovog Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) su sinoć ipak saopštili da očekuju da će kamatna stopa do kraja godine biti povećana.

"Razvoj događaja na svetskom ekonomskom i finansijskom planu je možda pomalo ograničio ekonomsku aktivnost i verovatno je da će u bližoj budućnosti uticati na pad inflacije", naveo je Fed.

U prognozi koju je Fed objavio uz saopštenje o kamatnoj stopi navodi se da Uprava "prati dešavanja u inostranstvu", što se očigledno odnosi na aktuelno usporavanje rasta kineske privrede.

Članovi FOMC-a su dva dana razmatrali da li da povećaju kamatnu stopu prvi put u poslednjih devet godina, što bi bio pomak od njihove ekstremno labave monetarne politike koja datira od finansijske krize iz 2008. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar fed odluka feda kamatna stopa monetarna politika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana