EUR 117,57 USD 103,88 CHF 110,20

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.07.20. :: 117.5660 rsd

Tekst objavljen: 03.09.2019 14:55        


Široko prihvatanje digitalne valute libra moglo bi ograničiti kontrolu Evropske centralne banke (ECB) nad evrom i ugroziti zajedničku evropsku valutu, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch

Fejsbukova digitalna valuta može da ugrozi evro?

On je naglasio da će mnogo toga zavisiti od toga koliko široko će biti prihvaćena libra, iza koje stoji američki gigant Fejsbuk i njegovi partneri, te od toga da li će evro biti u njenoj rezervnoj korpi valuta.

Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad evrom, već i uticati na likvidnost banaka u evrozoni i, samim tim, prenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu, citira njegove reči francuska novinska agencija AFP.

S obzirom na to da društvena mreža Fejsbuk ima dve milijarde korisnika širom sveta, internet gigant iz Silicijumske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internet kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

"Iskreno se nadam da se ljudi u Evropi neće naći u iskušenju da okrenu leđa bezbednosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rešenja i kanala i odazovu se pozivu Fejsbukove sirene, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima", rekao je Mersch direktno.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost, kao i šire probleme već u julu su upozorili ministri finansija Grupe G7, sedam najrazvijenijih zemalja. Složili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vreme za njihovu implementaciju.

Fejsbuk je u junu najavio da će uvesti digitalni novac u prvoj polovini 2020. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro kriptovalute fejsbuk kriptovaluta fejsbuk libra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.29

ostavite komentar