Tekst objavljen: 06.04.2015 12:14        


Američki privredni giganti koji su uobičajeno emitovali deonice ili obveznice u dolarima kad god su imali potrebu za svežim finansijskim sredstvima, u poslednje vreme sve češće izdaju obveznice na evropskom tržištu, prenosi danas austrijski list Standard u elektronskom izdanju.

Firme iz SAD do svežeg novca putem evroobveznica

Kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) privlače ultra-niske kamatne stope u evrozoni, jer tako mogu da uštede na izdacima na ime prinosa na hartije od vrednosti, a obveznice u evrima već su emitovali Koka-kola, Kelog ili telekomunikacioni div "AT||T".

Međutim, evroobveznice za američke korporacije su obično nešto skuplje od obveznica evropskih kompanija sa sličnim kreditnim rejtingom. "Mnoge američke kompanija plaćaju neku vrstu debitantske doplate kada izlaze s evroobveznicama prvi put", kaže kreditni analitičar u banci WGZ, Ridiger Neb (Rudiger Neeb).

Tako je stopa prinosa na evroobveznice kompanije "AT||T" 1,3 odsto, što ne izgleda mnogo, ali je ipak za oko 0,5 procentnih poena više u odnosu na hartije francuske telekom kompanije Oranž (Orange). Američka telekomunikaciona kuća će dobiti za obveznici, čiji je rok dospeća mart 2023, dobar kredit.

Evroobveznice američkih kompanija, prema WGZ banci, od početka godine čine više od 20 odsto svih novih evroobveznica, dok je taj udeo lani u prvom kvartalu bio oko deset procenata.

Interesantno je da postoji i obrnuti trend, odnosno da evropske kompanije izdaju dolarske ili tzv.Jenki (Yankee) obveznice. Primeri za to su nemačka grupa Anington i španska Telefonika. Međutim, u slučaju dolarskih obveznica, investitori moraju da ukalkulišu i valutni rizik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac investicije evroobveznice kupovina evroobveznica američke kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana