Tekst objavljen: 29.05.2015 13:50        


Fiskalni savet saopštio je danas da je deficit budžeta u aprilu iznosio samo 0,9 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine za oko 18 milijardi dinara.

Fiskalni savet: U aprilu deficit samo 0,9 mild dinara

Kako je ocenjeno u Izveštaju Fiskalnog saveta, taj osetno bolji rezultat zabeležen je, slično kao prethodnih meseci, zahvaljujući budžetskim uštedama od smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ali i rekordno visokih neporeskih prihoda od otplate starih dugova EPS-a u iznosu od sedam milijardi dinara.

S druge strane, ohrabruje ubrzanje realizacije projekata u oblasti putne infrastrukture, i u aprilu po prvi put beležimo (iako nedovoljan) međugodišnji rast kapitalnih rashoda.

"Opštu ocenu fiskalnih kretanja u 2015. godini zadržavamo i posle aprila: budžetski rezultati jesu zadovoljavajući, ali ne i drastično bolji, iako je prethodne godine u prva četiri meseca zabeležen četiri puta veći deficit", navedeno je u Izveštaju Fiskalnog saveta za april.

Trajno strukturno smanjenje deficita ostvareno je doslednom primenom osnovne mere fiskalne konsolidacije, odnosno, umanjenjem plata i penzija, i pozitivnim efektima mera za suzbijanje sive ekonomije.

Dodatno smanjenje deficita u preva četiri meseca je posledica dejstva privremenih činilaca - lošeg izvršavanja kapitalnih investicija, izostanka isplate otpremnina zbog kašnjenja u rešavanju sudbine preduzeća u restrukturiranju, jednokratnih uplata javnih preduzeća i prodaje frekvencija za 4G licencu mobilne telefonije.

"Do kraja godine verovatno je povećavanje deficita, jer očekujemo da će se nadoknaditi trenutno kašnjenje u izvršenju kapitalnih rashoda od oko 10 milijardi dinara, dok je planirani iznos prihoda od dividendi i dobiti javnih preduzeća i agencija na godišnjem nivou već prikupljen, a time i njihov doprinos daljem smanjenju deficita najverovatnije iscrpljen", smatra Fiskalni savet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
smanjenje plata smanjenje penzija smanjenje broja zaposlenih deficit srbije deficit budžeta Fiskalni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana