Tekst objavljen: 06.11.2020 11:15        


Oko 100.000 frilensera u Srbiji ne zna šta im je činiti. Poreska rešenja sa zateznim kamatama i obavezama za pet godina unazad već su počela da stižu, a dospele obaveze nisu nimalo naivne

Frilenserima počela da stižu rešenja za porez, cifre idu i do 11 hiljada evra

Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su u proseku prihodi frilensera oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene. Prema njihovoj proceni, čak i da je najmanji dug za porez u pitanju, po najpovoljnijoj neoporezivoj osnovici od 50 odsto, srpski frilenser duguje ozbiljan iznos.

U slučaju da su na primer u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate u najboljem slučaju oko 270.000 dinara godišnje (2.300 evra).

Za pet godina unazad, koliko država sada hoće da im naplati dug, to bi značilo ceh i veći od 11.000 evra!

Neki frilenseri zarađuju mnogo više od proseka, što znači i mnogo veći poreski ceh.

Frilenseri sada tvrde da ne žele da izbegnu plaćanje poreza, već da su "dovedeni u situaciju u kojoj ni na koji način ne mogu da plate sve poreze i doprinose za prethodnih pet godina". Kako kažu, postojeći zakon ih obavezuje, ali u isto vreme, ne prepoznaje kao posebnu grupu radnika koja ostvaruje prihode.

- Želimo dogovor sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, da se dugovanja po ovakvom zakonu ne naplaćuju unazad, i da se što pre razgovara i usvoji realno rešenje koje nas neće sprečiti da nastavimo sa radom. Mi želimo da platimo porez, ali realniju stopu i uz pravnu regulaciju našeg radnog i socijalnog statusa. Samo uz takav model će državni budžet prihodovati bez ugrožavanja bilo čije egzistencije -objašnjava Nikola Ilievski iz Udruženja radnika na internetu koje je nedavno osnovano, i čija grupa na Fejsbuku broji više od 5.000 članova.

S druge strane, iz Ministarstva finansija poručuju da su spremni da menjaju zakone i da prilagode regulativu aktuelnom trenutku, ali da će se izmenjeni propisi primenjivati u budućnosti, dok se već dospele poreske obaveze moraju izmiriti. Frilenserima savetuju da, ako se ne snalaze sa obračunom poreza, angažuju poreske savetnike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dve priče

- Imam 38 godina i po zanimanju sam diplomirani bibliotekar informatičar. Nakon diplomiranja dugo sam tražila posao. Konačno sam počela da radim 2013. u jednom institutu, gde sam bila angažovana dve godine. Radila sam po ugovoru koji je istekao u novembru 2015. Ispratili su me uz čvrsta obećanja da će me angažovati ponovo, što se nije desilo -počinje svoju priču jedna od frilenserki koja je trenutno zabrinuta za ishod spora sa Poreskom upravom i da li će morati odjednom da plati veliku sumu za porez u prethodnom periodu.

- Sada držim online časove engleskog jezika, prosečno zarađujem oko 500 dolara mesečno, ali u ovom poslu se nikad ne zna. Ako imam neke hitne obaveze, ako se razbolim, ako mi nestane struja ili internet, nemam nikakvu zaradu. Osim toga, za svako odsustvo smanjuju mi zaradu -objašnjava uslove rada na internetu i dodaje da je za ovaj posao morala da kupi kompjuter sa super performansama, HD kameru, skupe slušalice…

- I to sve puta dva, jer ništa ne sme da zakaže. Plaćam najbrže internet pakete kod dva različita provajdera, a imam i power-bank za laptop u slučaju da nestane struja. Mesečno internet plaćam 6.000 dinara, a svako malo nešto od opreme mora da se zameni i dokupi - navodi ona.

Njena koleginica svoje "tezge"nalazi na popularnoj digitalnoj platformi Upwork. Kaže da je od 2011. godine, kada je završila fakultet, promenila pet gradova i bezbroj poslova.

- Posle više stotina konkursa za nastavnika na koje sam slala papire širom Srbije, odustala sam od ideje da ću ikada dobiti priliku da radim u prosveti, i odlazim trbuhom za kruhom da radim u jednom hotelu kao čistačica za minimalac. U međuvremenu napuštam i doktorske studije zbog nemogućnosti da ih finansiram i pohađam. Zatim sam radila godinu i po honorarno kao dopisnik jednog nacionalnog dnevnika, pa nakon toga kao stručno lice na jednom projektu -opisuje svoju karijeru.

Kada se ovo njeno putešestvije završilo, kaže da nije imala izbora osim da sama ponovo počne od nule, na Upworku.

- Mesecima provodim po čitav dan vežbajući pisanje raznih formi na engleskom, ne znajući da li ću ikada dobiti ikakav angažman. A onda i prva "tezga" - ocenjivanje eseja australijskih srednjoškolaca koje mi je nedeljno donosilo svega tridesetak dolara. Nedugo potom dobila sam i prvi full-time angažman za 400 dolara mesečno, i tako od posla do posla i od tezge do tezge - priča ona.

Sagovornica smatra da je rad na internetu "najzahtevnija i ujedno najnesigurnija vrsta posla" koju je iskusila.

- Sve samo ne ispijanje espresa u fensi kafeima uz nonšalantno kuckanje na MacBook-u, kako ljudi zamišljaju. Za 4 godine koliko radim online imala sam svega dve nedelje odmora. Kada bih imala priliku, sutra bih to ostavila i ušla u učionicu, gde je drugačiji način rada, gde postoje vikendi, praznici, odmori i bolovanja -zaključuje.

2 komentara

  1. User image
    Vesko 10.11.2020 14:29

    Za one koji ne zarađuju ogromne sume (znači za većinu) rešenje bi moglo da bude da otvore nerezidentni račun u nekoj od okolnih zemalja i da uplate primaju preko njega. Samo, dobro se raspitajte da li su te sume podložne oporezivanju i u toj drugoj zemlji (različitoj od Srbije). Naravno, to rešenje podrazumeva da povremeno odete u tu zemlju, podignete iznos do 10.000 EUR i potpuno legalno ga unesete u Srbiju, a da za to nikome ne polažete račune.

  2. User image
    Zax 12.11.2020 18:48

    @Vesko

    Tako mnogi i rade: Madjarska, Bosna, Hrvatska, Austrija, ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frilenseri frilenseri u srbiji porez za frilensere poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana