Tekst objavljen: 26.09.2022 12:10        


Funta je pala danas na azijskom trgovanju na najniži nivo od 1985. godine prema dolaru, jer su se trgovci užurbano oslobađali britanske valute zbog spekulacija da će ekonomski plan nove vlade opteretiti finansije Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjih granica

Funta obara negativne rekorde, dolar raste prema korpi valuta


Sunovrat funte je pomogao američkom dolaru da dostigne novi 20-godišnji vrhunac u odnosu na korpu glavnih rivala.

Funta je potonula noćas za čak 4,9 procenta u Aziji na istorijski minimum od 1,0327 dolara, pre nego što se stabilizovala na oko 1,05405 dolara, što je za 2,9 odsto ispod vrednosti koju je imala na zatvaranju trgovanja u petak, izveštava Rojters.

Britanska valuta je u petak zabeležila pad od 3,6 odsto nakon što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio plan za istorijsko smanjenje poreza koje će biti finansirano povećanim zaduživanjem na tržištu duga, najvećim od 1972. godine.

Funta je, kako navodi Rojters, poslednja žrtva turbulencija koje su zahvatile finansijska tržišta u poslednje vreme zbog narastanja globalnih geopolitičkih tenzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Evro je takođe dotakao nov najniži nivo u poslednje dve decenije prema dolaru usled straha od recesije, jer se energetska kriza širi sa približavanjem zime usled eskalacije rata u Ukrajini i referenduma o pripajanju Luganske, Donjecke, Hersonske i Zapororške oblasti Rusiji.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi glavnih valuta, uključujući funtu, evro i jen, dostigao je 114,58 poena prvi put od maja 2002, nakon čega se neznatno povukao na 113,73 poena, što je i dalje za 0,52 procenta iznad nivoa na kojem je bio na kraju prošle nedelje, prenosi Tanjug.

Američka valuta je naglo porasla prema jenu nakon prošlonedeljne iznenadne devizne intervencije japanskih vlasti, pošto se fokus investitora ponovo vratio na oštre razlike između agresivne monetarne politike Federalnih rezervi (FED) i upornog insistiranja Banke Japana na zadržavanju programa ogromnih finansijskih podsticaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kurs dolar evro kurs deviza devizni kurs britanska funta korpa valuta mmfa ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana