Tekst objavljen: 27.02.2017 15:59        


Funta je danas pala prema glavnim svetskim valutama pošto je londonski Tajms objavio da se tim britanske premijerke Tereza Mej priprema za to da Škotska potencijalno zakaže novi referendum o nezavisnosti. 

Funta pala zbog potencijalnog referenduma u Škotskoj

Funta, koja je, kako ocenjuje "Blumberg", politički talac od škotskog referenduma 2014, pala je jutros za 0,6 posto nakon što je list, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi, objavio da bi Mejova mogla da pristane na novo izjašnjavanje Škotlanđana, ali pod uslovom da se glasanje održi posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

Gornji dom britanskog parlamenta danas počinje detaljnu raspravu o zakonu kojim se Mejovoj daje ovlašćenje da pokrene postupak izlaska Britanije iz 28-članog bloka.

Mada priča o tome da Škotska napušta Veliku Britaniju posle glasanja za Bregzit nije nova, "ta mogućnost do sada nije bila od većeg uticaja na vrednost funte", piše u Tajmsu Ipek Ozkardeskaja, viši tržišni analitičar u londonskoj kompaniji "Kapital Grup Limitid".

"Ako Škotska odluči da nastavi s drugim referendumom za napuštanje Velike Britanije, to će sigurno biti još jedan fundament koji će uticati na pad vrednosti funte kako u odnosu na američki dolar, tako i u odnosu na evro", naveo je on.

Škotska je na prošlom referendumu 2014. godine izglasala sa 55 odsto naspram 45 procenata da ostane unutar Velike Britanije, podseća "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad funte britanska funta britanska funta kurs referendum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana