Tekst objavljen: 07.05.2023 9:00        


Katanac je stvarao lažan osećaj sigurnosti

Google uklanja iz Chrome-a poznatu ikonu katanca jer mnogi ne znaju šta ona znači

Da li znate šta znači ikona katanca u vašem veb pregledaču? Ako ne, daleko od toga da ste jedina osoba koja ne zna. Google uklanja iz Chrome-a poznatu ikonu katanca jer mnogi ne znaju šta ona znači. Prema Google istraživanju, samo 11 odsto korisnika shvata da se to odnosi na HTTPS enkripciju. Mnogi drugi misle da to znači da je veb lokacija pouzdana – što je problem jer i phishing sajtovi koriste tu tehnologiju.

Poznata ikona katanca uvedena je kao znak da veb sajt koristi HTTPS enkripciju, ali ona više nije potrebna s obzirom da se više od 99% svih veb sajtova u Google Chromeu sada učitava preko HTTPS-a.

Ovo takođe uključuje veb sajtove koji se koriste u fišing napadima ili u druge zlonamerne svrhe, kada simbol katanca sajber kriminalci koriste kako bi naveli korisnike da misle da su bezbedni od napada.

To je toliko učestalo, da "mnoge organizacije, uključujući FBI, objavljuju eksplicitne smernice da ikona katanca nije (više) pokazatelj bezbednosti veb sajta", kaže Google.

Poznata ikona će biti zamenjena u Chrome-u 117 "varijantom ikone podešavanja", elementom korisničkog interfejsa koji je obično povezan sa podešavanjima aplikacije, dizajniranim da pokaže da je to stavka na koju se može kliknuti.

Međutim, katanac neće biti u potpunosti uklonjen jer će Google nastaviti da ga prikazuje u podmeniju „podešavanja“ kada je veza sa veb sajtom bezbedna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ova novina je prvi put najavljena pre skoro dve godine, u avgustu 2021. godine, kada je kompanija otkrila da indikator bezbednog veb sajta više nije potreban i da će biti uklonjen sa adresne trake Google Chromea.

"Kada je HTTPS bio redak, ikona katanca je skretala pažnju na dodatnu zaštitu koju pruža HTTPS. Danas to više nije tako, a HTTPS je norma, a ne izuzetak, i u skladu s tim smo razvijali Chrome", rekao je Google.

"Nova ikona bi trebalo da bude dostupna u Chrome-u 117, koji će biti objavljen početkom septembra 2023. godine".

Ikona katanca će takođe biti zamenjena u Google Chromeu za Android u septembru, a biće uklonjena i iz iOS-a.

Google Chrome će naravno nastaviti da upozorava korisnike na nesigurne HTTP veze na svim platformama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katanac uklanjanje katanca online bezbednost google google chrome

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana