Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 27.08.2021 12:15        


Pre dve nedelje zabeležen je prvi pad prošečne maloprodajne cene sirove nafte posle više meseci, što bi trebalo da se odrazi i na cenu goriva, izjavio je danas predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović

Gorivo na pumpama bi trebalo da pojeftini već ove nedelje


On je gostujući na TV Prva objasnio da je u mesecima za nama cena sirove nafte rasla, što je za posledicu imalo poskupljenje goriva na pumpama, a da ove nedelje valja očekivati da cena na pumpama bude manja u proseku za oko dinar i po litru goriva.

"Cena sirove nafte oscilira, pa je sa 65 do 68 dolara po barelu koliko je koštala pre nekoliko dana, trgovanje juče završeno sa cenom od 72 dolara po barelu", rekao je Mićović.

Dodao je da se cena poslednjih mesec dana kreće u opsegu od 65 do 75 dolara po barelu.

Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta je objasnio da je sirova nafta, roba čije cene najviše osciliraju na svetskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema njegovim rečima na to utiče mnogo faktora, počev od geopolitičkih.

"Nafta je stateški proizvod potreban svima a malo zemalja je ima, naročito u količinama koje su joj potrebne. U formiranju cene nafte ima i kartelskih dogovora, proizvodjači se naravno trude da ostvare što veći profit i sve to pogadja zemlje koje zavise od uvoza nafte, kao što je i naša zemlja", rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo cena goriva tomislav mićović jeftinije gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana