Tekst objavljen: 18.01.2019 11:46        


Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije je saopštio da je izmenama zakona o PIO predviđeno da građanima koji se samostalno uključuju u obavezno osiguranje, a ne plate doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, prestaje svojstvo osiguranika.

Građani koji ne uplate doprinose u roku gube osiguranje

Rok dospelosti je 15. u mesecu za svaki prethodni mesec u godini.

Izmenama zakona će se utvrditi i prestanak osiguranja osiguranicima koji pre 30. septembra ove godine nisu platili doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, bilo zbog toga što su plaćali doprinose za PIO na nižu osnovicu od utvrđene za taj period ili su neredovno izmirivali obaveze.

Ti osiguranici neće moći da naknadno uplate doprinose za period za koji on nije plaćen šest meseci od dana dospelosti.

Podaci osiguranika koji su doprinose za PIO uplaćivali u tačnom iznosu i u roku dospelosti, registruju se u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija kada se za to steknu pravni uslovi.

Lica koja se dobrovoljno opredele za samostalnu uplatu, čak i ako im je rešenjem PIO fonda prestalo svojstvo osiguranika, mogu ponovo da podnesu zahtev i pristupe obaveznom osiguranju, poštujući novu zakonsku normu o redovnosti uplate doprinosa za PIO, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da od uplate za januar 2019. važe nove osnovice osiguranja koje su za 3,76 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja.

Po zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 23.921 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 341.725 dinara.

Doprinos za PIO je 26 odsto, pa će mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za PIO biti od 6.219 dinara do 88.848 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju lica koja su van osiguranja, starija su od 15 godina, imaju prebivalište u Srbiji, nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
obavezno osiguranje PIO fond osiguranje Izmenama zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana