Tekst objavljen: 25.11.2013 15:15        


Broj lizing ugovora građana smanjuje se iz meseca u mesec pa je to bio slučaj i u oktobru, kada je zabeležen pad od 1,6 odsto. U Asocijaciji lizing kompanija Srbije očekuju da taj pad bude zaustavljen u 2014. i da se broj ugovora stabilizuje. I u prvih deset meseci ove godine zabeležen je pad broja ugovora, i to 15,9 odsto, sa 7.009 na 5.892.

Građani na lizing skoro da ništa više i ne kupuju

Generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Teodora Milenković objasnila je da u taj broj velikim delom ulaze ugovori sklapani tokom 2008, odnosno pre ekonomske krize, kada je zaključivan višestruko veći broj ugovora nego u godinama nakon toga.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Vladimir Pajović ocenio je da postoji veliki potencijal za širenje lizing industrije, ali da su propisi takvi da lizing stavljaju u podređeni položaj u odnosu na druge vrste finansiranja. Kako je istakao, asocijacija će se zalagati za to da se Zakon o porezu na dobit pravnih lica izmeni tako da se pravo na poreski kredit prilikom nabavke osnovnih sredstava omogući i onim preduzećima koja do toga dolaze putem finansijskog lizinga. Po njegovoj oceni, lizing kuće morale bi i da imaju pravo da zastupaju osiguravajuće kuće da bi se te usluge pružile klijentima na jednom mestu, a trebalo bi i da prestane praksa da parking servisi umesto onih koji ne plaćaju parking „jure” lizing kuće preko kojih su uzeti automobili. On je napomenuo da je u Hrvatskoj godišnji plasman lizing kompanija tri puta veći nego u Srbiji i da je u našoj zemlji potencijal za razvoj te industrije nesporan, posebno imajući u vidu starost voznog parka, kao i poljoprivredne mehanizacije. Pajović je naglasio da je lizing fleksibilna vrsta finansiranja jer prihvata i slabiji kreditni potencijal klijenata pošto ima odlično obezbeđenje.
– Ti ugovori koji se zaključuju na period od pet godina isteći će krajem 2013, tako da se u 2014, kada oni izađu iz portfolija lizing kompanija, očekuje stabilizacija broja lizing ugovora ili njihov rast – rekla je Teodora Milenković na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da je 2008. godine plasman lizing ugovora bio na nivou od oko 800 miliona evra, dok je tokom protekle četiri godine prodaja bila na nivou od oko 300 miliona. Lane je iznosila 272 miliona evra. Iz istih razloga smanjuje se i broj korisnika lizing ugovora, čiji pad je za prvih deset meseci bio 17,3 procenata, dok je tokom samog oktobra smanjenje bilo 1,8 odsto.

Teodora Milenković je ocenila da je dobro što se smanjuje učešće docnje, odnosno kašnjenja u otplati duga većeg od dva meseca, i to sa 14,4 odsto na 12,9, posmatrano od januara do oktobra.

Po njenim rečima, građani imaju malo učešće u poslovanju lizing kompanija jer 95 odsto njihovog portfolija čine ugovori s privredom, a lizing kompanije, osim finansiranja opreme, ušle su i u proizvodnju i nekretnine.

– Kada se radi o građanima, najveći broj ugovora zaključuje se za kupovinu automobila na lizing, a najveći broj povraćaja vozila bio je 2010. i 2011. godine. Sada su i građani, kao i kompanije, naučili lekciju i u poslednje tri godine tržište se stabilizovalo – rekla je Teodora Milenković.

U strukturi plasmana lizing kompanija stanovništvo učestvuje s manje od pet odsto, a više od dve trećine klijenata čine mala i srednja preduzeća, dok ostatak plasmana otpada na velika preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asocijacija lizing kompanija Srbije lizing ugovori lizing kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana