Tekst objavljen: 28.01.2015 15:13        


Cena zlata skočila je u poslednja dva meseca, pa sve više građana prodaje stari nakit da bi, kažu zlatari, platilo račune, lekove, pa čak i sahrane.

Gram zlata vredi do 4.000 dinara

Tako sada gram 14-karatnog zlata umesto 1.900 dinara košta 2.300 dinara, dok se za gram 24-karatnog zlata može dobiti 4.000 dinara, 400 više nego pre Nove godine.

- Cena zlata raste zbog sukoba u Ukrajini, Siriji, Iraku, nakon vojnih intervencija, učestalih terorističkih napada. Rizik je veći, pa plemeniti metali poskupljuju - objašnjava Nikola Bulajić iz „FX lidera“.

Ne očekuje se veći rast cena zlata, ali se ne očekuje ni pad. Zvanično, otkupom u Srbiji sme da se bavi oko 900 firmi koje moraju da imaju proizvodnju zlatnih predmeta. Međutim, zlato se otkupljuje i u frizerskim i kozmetičkim salonima, menjačnicama.

- Mnogo ih je bez posla, prezaduženih, a komunalna preduzeća sve su manje tolerantna. Zato građani rasprodaju sve vredno. Za prosečan prsten od tri grama, može da se dobije i više od 10.000 dinara - objašnjava zlatar Miodrag Petrić.

Reč je o unosnom poslu, pa su mnogi otkupljivači pokupovali opremu za izradu nakita od zlata koju ne koriste, samo da bi mogli legalno da nastave s otkupom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gram zlata skok cene zlata cena zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana