Tekst objavljen: 04.05.2015 16:28        


Grčki zvaničnici zatražili su danas od kreditora da, zbog napretka u pregovorima, odblokiraju puštanje finansijske pomoći Atini, budući da u državnoj kasi više nema novca za otplatu dugova. 

Grčka: Dajte nam novac,ako je moguće još danas

"Ostvareni napredak bi trebalo da deluje kao ulaznica za lakše puštanje finansijske pomoći grčkoj privredi. Za Grčku je veoma važno da sredstva budu što pre puštena, ako je moguće čak i danas, jer više nema likvidnosti u grčkoj privredi", izjavio je portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Gabrijel Sakelaridis, a prenosi agencija Frans pres.

Sakelaridis je dodao da niko ne može efikasno da sprovodi reforme u uslovima finansijskih poteškoća.
Kako podseća Frans pres, jedan neimenovani zvaničnik je juče izjavio da Grčka i njeni evropski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njim.

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujućih znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu evra duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka međunarodni kreditori paket pomoći grčka kriza likvidnost grčke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana