Tekst objavljen: 12.03.2015 14:10        


Tehnički timovi Grčke i njenih međunarodnih kreditora otpočeće danas u Atini pregovore o izradi novog ekonomskog plana za tu zemlju, izjavio je za Frans pres izvor iz Ministarstva finansija u Atini. Stručnjaci će prvo prikupiti fiskalne podatke, a razgovori o strukturnim reformama i bankama biće održani iduće nedelje, rekao je izvor.

Grčka i kreditori danas o ekonomskom planu

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da će podaci na kojima će raditi timovi u Atini biti od koristi tokom kasnijih pregovora u Briselu, prenosi francuska agencija.

Atina je prošlog meseca sa partnerima iz evrozone dogovorila produženje programa finansijske pomoći do kraja juna, kako bi obe strane imale vremena da osmisle novi sporazum. U zamenu za produženje programa, grčka vlada morala je da sastavi listu predloga reformi.

Grčki javni dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda. Mnogi ističu da je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.

Grčka ovog meseca mora da pronađe oko šest milijardi evra za otplatu rate duga, a vlada u Atini ima rok do aprila da kreditorima dostavi predlog reformi kako bi dobila "zeleno svetlo" za plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od 240 milijardi evra.

Varufakis insistira da će Grčka uspeti da otplati ovomesečne dugove, dodajući da su Atina i njeni kreditori preduzeli mere zahvaljujući kojima će "relativno mali problem sa gotovinom" biti rešen.

Grčka je juče prodala tromesečne obveznice vredne 1,3 milijarde evra uz više kamatne stope, u pokušaju da pribavi novac potreban za otplatu javnog duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija MMF Međunarodnim monetarnim fondom grčki dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana