Tekst objavljen: 17.04.2017 10:04        


Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je danas da Grčka ide pravim putem u pogledu reformi, ali da su razgovori o spasilačkom paketu i potencjalnoj uzlozi MMFa u njemu "tek na pola puta". "Ono što sam videla u poslednjih nekoliko nedelja ide u dobrom pravcu. U našim pregovorima smo stigli tek na pola puta", rekla je Lagard na konferenciji u Briselu, izveštava agencija Rojters.

Grčka na pravom putu s reformama, s MMF-om na pola puta

Grčka i njeni međunarodni kreditori pregovaraju o reformama koje zemlja treba da sprovede kako bi se zadržala na putu održivog rasta u godinama posle okončanja programa finansijske pomoći, koji se završava sredinom 2018. godine.

Prošle nedelje, ministri finansija evrozone dogovorili su "najvažnije elemente" reformi koje su potrebne Grčkoj u zamenu za novi kredit u okviru njenog 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći, trećeg po redu od 2010. godine.

Novi kredit je potreban Atini za otplatu duga koji dospeva u julu. Pregovori se nastavljaju, ali još nije utvrdjen datum povratak pregovarača u Atinu. Grčka vlada smatra da bi pregovarači mogli da se vrate u Grčku posle prolećnog zasedanja MMF-a, koje se održava od 21. do 23. aprila.

"Mi i dalje razradjujemo detalje pod kojim uslovima bismo eventualno mogli da udjemo određeno kreditiranje zemlje. Još s tim nismo gotovi", rekla je Lagard, dodajući da će bilo kakav kredit MMF-a Grčkoj podrazumevati pridržavanje strogih uslova.

Istakla je, takođe, neophodnost restrukturiranja duga kako bi se obezbedila održivost grčkih finansija. O obim restrukturiranja "će se odlučivati na kraju programa", ali "modaliteti moraju biti odlučeni unapred", poručila je Lagard.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MMF Grčka međunarodni kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana