Tekst objavljen: 26.06.2015 12:43        


Ukoliko u utorak, 30. juna, Grčka ne plati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu od 1,7 milijardi dolara, situacija će možda biti gora za kreditora nego za Atinu, ocenjuje danas njujorška agencija Blumberg. 

Grčka neće bankrotirati ako ne plati dug MMF-u

Prema pisanju tog lista, postoji razlika u neisplaćivanju duga prema investitoru u čijem su vlasništvu obveznice i u neizmirivanju duga prema jednoj zvaničnoj instituciji, kao što je to u ovom slučaju Međunarodni monetarni fond.

Prema politici Fonda, države koje propuste rok za servisiranje obaveza obično budu okarekterisane kao države "u docnji" (kašnjenju) sa otplatom duga.

"MMF pre želi da ostane pri toj terminologiji, nego da koristi termin bankrot", izjavio je portparol MMF-a, Geri Rajs.

Tri vodeće svetske kompanije za ocenu kreditnog rejtinga su, takođe, saopštile da neizmirivanje duga Atine prema MMF-u neće značiti zvanični bankrot Grčke.

Neplaćanje duga prema MMF-u bi, prema ocenama Blumberga, imalo daleko veće posledice po tu instituciju nego po Grčku, jer bi to nanelo ozbiljan udarac reputaciji MMF-a kao poslednjeg finansijskog utočišta za vlade u nevolji, otežavajući Fondu dobijanje podrške za neke buduće pakete pomoći.

U slučaju neplaćanja duga, Grčka bi se, kako dodaje Blumberg, pridružila klubu još nekih zemalja s kašnjenjem u otplati duga, a u kojem su sada Zimbabve, Sudan i Somalija, sa ukupnim obavezama prema MMF-u od 1,8 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grčki bankrot Grčka grčka kriza aranžman sa mmf Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana