Tekst objavljen: 24.11.2015 15:32        


Štedište grčkih banaka neće biti primorane da spasavaju banke od propasti, budući da su one uspele da pribave dovoljno kapitala bez zadiranja u depozite svojih klijenata, saopštili su danas grčki zvaničnici. "Neće biti zamrzavanja novca štediša", rekao je novinarima u Atini guverner Banke Grčke, Janis Sturnaras, a prenosi agencija Frans pres.

Grčka:Depoziti u bankama sigurni, neće biti zamrzavanja

Opterećene nenaplativim kreditima i kontrolama kapitala uvedenim u junu, grčke banke našle su se pod pritiskom da pribave kapital iz privatnog sektora da bi iz evropskih fondova za spas prezaduženih članica evrozone dobile do 10 milijardi evra vredna sredstva za dokapitalizaciju.

Četiri najveće grčke banke pribavile su više od pet milijardi evra sredstava iz privatnog sektora, što bi, zajedno sa sredstvima iz fondova EU, trebalo da bude dovoljno za pokrivanje njihovih potreba za dodatnim kapitalom.

Potrparol grčke vlade, Olga Djerovasili, izjavila je da će iz evropskih fondova, vrednih 10 milijardi evra, za dokapitalizaciju grčkih banaka biti potrebno svega oko 5,7 milijardi.

"Prema dostupnim podacima, dve sistemske banke uspešno su pokrile svoje celokupne potrebe za kapitalom iz privatnih izvora, dok su preostale dve pribavile dovoljno sredstava da bi se kvalifikovale za dokapitalizaciju iz fondova EU kako bi postale otporne na eventualne buduće ekonomske šokove", kazala je ona.

Izvori iz bankarskog sektora navode da su Eurobanka i Alpha banka pribavile dovoljno sredstava, dok će Piraeus i Nacionalna banka Grčke primiti dodatna sredstva iz fondova EU.

Ministri finansija evrozone su Grčkoj juče odobrili isplatu tranše kredita vredne dve milijarde evra, pošto je ta zemlja prihvatila nove mere štednje. Evropski stabilizacioni mehanizam je dao "zeleno svetlo" za isplatu nove tranše Grčkoj, nakon što joj je krajem avgusta isplaćeno 13 milijardi evra.

Pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj doveli su tu zemlju na ivicu finansijskog kolapsa pre nekoliko meseci, ali je vlada ipak uspela da postigne dogovor sa kreditorima, pristavši na uvođenje još bolnijih mera štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja banke dokapitalizacija grčke banke štediše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana