Tekst objavljen: 22.07.2015 11:26        


Poslanici grčkog parlamenta glasaće danas o drugom setu predloga zakona o reformama koji je uslov međunarodnih kreditora za pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći Atini vrednom više milijardi evra.

Grčka:Glasanje o drugom setu reformskih zakona

Ovo glasanje smatra se testom za grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji se prošle nedelje suočio sa pobunom u parlamentu pošto je pet poslanika Sirize glasalo protiv sprovođenja strogih mera štednje, navela je agencija AFP.

I Rojters ocenjuje da će i drugi set reformi takođe biti test za Ciprasovu oslabljenu većinu, čijim bi usvajanjem, zvanična Atina prihvatila nove evropske propise o pružanju pomoći posrnulim bankama.
Analitičari ukazuju da će glasanje o novom setu reformskih zakona pokazati da li Cipras može da izbegne raskol u Sirizi.

Cipras je juče izjavio da je upoznat sa kritikama u vezi sa putem kojim treba da krene, ali je istakao da nema "alternativno rešenje".
"Svestan sam odgovornosti koju sam preuzeo donoseći odluku o teškom kompromisu", kazao je Cipras.

Grčka vlada je juče, nakon što je dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa međunarodnim kreditorima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

"Posle izjašnjavanja parlamenta o drugom setu reformi, vlada će odmah obnoviti pregovore sa kreditnim institucijama - Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi trebalo da budu završeni najkasnije do 20. avgusta", izjavila je portparolka grčke vlade Olga Gerovasili.

Prvi set reformi je prošle nedelje naišao na oštro protivljenje poslanika unutar Ciprasove stranke, a usvojen je zahvaljujući pre svega glasovima proevropskih opozicionih stranaka.
Propisi su usvojeni nakon finansijske krize iz 2008. godine, a namenjeni su zaštiti poreskih obveznika od spasavanja propalih kreditora.

Među merama koje će se naći pred grčkom skupštinom su i novi propisi vezani za pravosudni sistem, a koji su namenjeni ubrzanju dugotrajnih krivičnih procesa i smanjenju troškova.

U Grčkoj su pre dva dana otvorene banke posle tronedeljne pauze, a zvanična Atina je isplatila više milijardi evra duga MMF-u i ECB, što je kako ocenjuje Rojters, prvi signal povratka te države u normalne tokove nakon prošlonedeljnog postizanja sporazuma "keš za reforme" sa partnerima iz evrozone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ecb aranžman sa mmf parlament Atina ekonomsie reforme grčke banke Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana