Tekst objavljen: 15.07.2015 15:24        


Javni sektor Grčke danas je u štrajku, apoteke su spustile zaštitne roletne a radnici javnih službi izašli su na ulice, protestujući protiv novih mera štednje koje od Atine zahtevaju njeni međunarodni kreditori u zamenu za treći paket finansijske pomoći.

Grčke javne službe u štrajku zbog novog stezanja kaiša

Sindikat grčkog javnog sektora ADEDY sazvao je štrajk na nivou države na dan kada parlament u Atini raspravlja o paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj, prenosi Rojters.

Demonstranti od jutros šetaju centrom Atine, noseći banere "Otkažite štednju", "NE politici EU, ECB i MMF-a".
 
Sindikat PAME najavio je da će u 19,30 časova održati miting na atinskom Trgu Omonija, pa se do večernjih časova očekuje veći broj ljudi na ulicama grčke prestonice, navodi Rojters.

Juče objavljena anketa, međutim, ukazuje na to da više od 70 odsto građana želi da parlament odobri paket pomoći.

"Nakon pet godina rezova plata i oštrih mera, Evropljani traže još", rekao je portparol sindikata ADEDY Stavros Kuciubelis, pozivajući zakonodavce da odbace sporazum s kreditorima.

Nezavisni stručnjak Ujedinjenih nacija za inostrane dugove Huan Pablo Bohoslavski upozorio je danas da bi kreditori Grčke mogli da prekrše međunarodno pravo ako mere štednje koje zahtevaju od Atine izazovu velike probleme.

 On je izrazio zabrinutost zbog manjka lekova i hrane u Grčkoj, što je, kako je naveo, posledica ograničenja transfera novca.

Grčka je u ponedeljak, posle maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, i da izbegle izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji danas.

U okviru mera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vredan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni kreditori banke Atina štrajk štednja Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana