Tekst objavljen: 21.10.2019 10:25        


Francuska traži uspostavljanje evropskog regulatora za digitalne platforme poput Gugla, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe uticaja

Gugl naljutio Francuze

Ovo je izjavio visoki francuski zvaničnik, navodeći primer spora sa američkom kompanijom oko evropskog zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Gugl je prošlog meseca saopštio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge evropskih izdavača. Odluku je obrazložio poštovanjem evropskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je njegov potez razljutio Pariz.

"Velika američka kompanija, reč je o Guglu, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje sa direktivom Evropske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva", kazao je francuski zvaničnik.

"Francuska i Nemačka dele mišljenje da moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju", dodao je.

Pariz najavljuje da će od nove Evropske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se temeljio na modelu osmišljenom za bankarski sektor. To bi značilo da bi velike kompanije, poput Gugla, bile proglašene "sistemski važnim" i podlegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je francuski zvaničnik, izlažući detalje inicijative koju je predsednik Emanuel Makron pokrenuo ove godine.

"U kratkoročnoj perspektivi, želeli bismo da Evropska komisija razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka protiv Gugla", naglasio je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska vlada zloupotreba uticaja google Francuska Nemačka zloupotreba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana