Tekst objavljen: 14.08.2022 12:00        


Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak rekao je za Tanjug da je prva komercijalna isporuka auto-guma iz japanske fabrike Tojo tajer za Ameriku značajan događaj ne samo za Inđiju već i za celu Srbiju

Gume iz Inđije idu u Ameriku


On je ocenio da je izgradnja pogona ove kompanije u Inđiji jedno od tri najveća strana ulaganja u našoj zemlji.

„Ne samo zbog veličine fabrike i načina proizvodnje, već i zbog toga što dolaze iz Japana, a investicija iz te zemlje gotovo i da nema ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope”, istakao je Gak.

On je napomenuo da će ovo biti jedina investicija kompanije Tojo tajer, jednog od najznačajnijih svetskih proizvođača auto-guma, u Evropi u narednih 100 godina i da Inđiji nije bilo ni malo lako da pobedi konkurenciju ostalih kada se borila za tu investiciju.

„Pregovori su bili teški, trajali su tri godine, trebalo je znati, imati i sreće, ali treba reći da bez velike podrške predsednika Vučića, premijerke i cele vlade zaista ne bismo mogli pričati o ovako velikim projektima. Jer, na lokalnom nivou možemo uraditi nešto do određene granice, ali preko toga mora država da preuzme. Najvažnija je komunikacija i razumevanje viših nivoa vlasti sa lokalnim samoupravama, a to je značajno i za svakog investitora”, naglasio je Gak.

Predsednik opštine Inđija napominje da je japanski investitor ispunio najviše ekološke standarde u državi, pa čak i više od toga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Prva stvar na koji zaposleni u Tojo tajer Srbiji pomisle, baš kao i ceo japanski narod, jeste životna sredina. Ovde je urađena apsolutno svaka ekološka studija, rekao bih više u skladu sa japanskim zakonskim okvirima i kod njih se ne postavlja pitanje da li se treba uštedeti zarad zagađenja životne sredine. Za ovaj projekat niste mogli da čujete niti jednu primedbu jer razloga za brigu nije bilo”, zaključio je Gak.

Prva isporuka od 540 guma proizvedenih u pogonu kompanije Tojo tajer Srbija u Inđiji krenula je u utorak 9. avgusta ka Severnoj Americi, a svečanosti su prisustvovali ambasador Japana u Republici Srbiji Takahiko Kacumata, generalni direktor Tojo tajer Srbija Joji Imura, direktor fabrike u Inđiji Ajkut Gidergi i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

Radovi na izgradnji fabrike počeli su 15. decembra 2020, a zvanična ceremonija otvaranja biće održana u decembru ove godine, kada budu završeni svi objekti na placu površine 63 hektara u industrijskoj zoni Inđije.

Ulaganje u ovu fabriku vredno je 382 miliona evra, a planirano je da u njoj 560 zaposlenih proizvodi pet miliona guma godišnje i ostvaruje izvoz od 240 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tojo tajers inđija automobilske gume proizvodnja auto delova sjedinjene američke države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana